Neuvěřitelné – registrace v prvním čtvrtletí na 210%

Komentářů:

0

Ministerstvo dopravy uvolnilo data z registrací nových vozů za březen 2021 a je tedy možné porovnat toto čtvrtletí s těmi předchozími.

Prezentována data byla získána z volně dostupných dat o registracích poskytovaných Ministerstvem dopravy. Údaje nemusí být vzhledem k povaze dat naprosto přesná – jakkoli jsem se snažil je zpracovat co nejlépe.

Jako nové je počítáno skutečně poprvé registrované vozidlo, při započtení dovezených aut registrovaných do šesti měsíců před dovozem by byl počet vozů ještě o necelou desetinu vyšší.

Obytná motorová vozidla

Stalo se to, čemu jsem osobně moc nevěřil – český trh zkopíroval se zpožděním vývoj na německém trhu takřka přes kopírák a ještě něco přidal* . Za první tři měsíce roku se zaregistrovalo přes 450 nových obytných vozidel (nepočítám obytné přívěsy, jen motorová vozidla). V porovnání s prvním čtvrtletním roku 2020 je to nárůst na 210% a při srovnání s předchozím obdobím, tedy říjen-prosinec, dokonce na 216% – tedy více jak dvojnásobek registrací!

Poznámka k Německu: v prosinci 2020 vzrostl počet registrací v Německu ve srovnání s prosincem 2019 o 197%, v ČR pak v březnu 202, o tři měsíce později, činil růst 217% (tedy registrace březen 2021 jsou na 317% registrací v březnu 2020) v porovnání s březnem 2020 – ale jedná se o extrémy, uvádím jen pro zajímavost.

V lednu až březnu se zaregistrovalo tolik vozidel, kolik je typické spíše pro čtvrtletí druhé, tedy měsíce duben až červen.

A nejúspěšnější značky?

  1. Adria
  2. Carado/Sunlight
  3. Weinsberg

Žebříček se moc nezměnil, první dvě příčky jsou obsazeny stejnými značkami

A nejúspěšnější provedení?

Tato statistika je zatížena mírnou chybu, protože některé značky skupiny Trigano, například XGO, Rimor nebo Ahorn neuvádí při registraci rozpoznatelně typ a spadají tedy do skupiny nezařaditelné. Tyto značky nabízí většinou alkovny a nebo polointegrované provedení obytného vozu,

  1. Polo integrované provedení
  2. O druhou příčku se těsně pere vestavba a celo integrovaný obytný vůz
  3. Alkovny
  4. vozy se spací nadstavbou (tzv. kempeři – jako například Volkswagen California/Beach)


Obytné přívěsy

I zde došlo k nárůstu, a to na 175% registrací ve srovnání se stejným čtvrtletím minulého roku. Dalo by se říci, že nárůst zájmu zhruba kopíruje průběh zájmu o obytná motorová vozidla, i když počet registrací je zhruba třetinový.

Nejúspěšnejší značky:

  • Hobby
  • Weinsberg
  • Tabbert

První dvě místa jsou takové stálice v registracích nových přívěsů již několik let. V kategorii mini karavanů se nejvíce dařilo tuzemské značce Inpro z Čáslavi s modelem Kondor.

Zajímavost

Registrován byl i jeden kus přívěsu Wingamm Rookie, který nabízí téměř plnohodnotný karavan s délkou do 5m (včetně oje) a hmotností 1000 kg.

Závěr

Zdá se, že obliba obytných vozidel neuvadá. Předchozí roky se rychlost růstu registrací nových obytných vozidel pohybovala mezi 12-20% a tedy aktuální nárůst je bezprecedentní. V tomhle článku nejsou vůbec zmíněny dovozy ojetých vozidel ze zahraničí – ale ty nijak podstatně nenarostly. Což není divu, jednak je omezeno cestování, jednal i na zahraničních trzích se nabídka ojetých obytných vozidel významně omezila (zhruba na polovinu ve srovnání se situací před dvěma lety) a nabízená vozidla citelně podražila – mnoho zájemců pak raději sáhne po zcela novém vozidle.

Napsat komentář

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com