Průvodce výběrem mediálního systému pro řidiče obytného vozu

Komentářů:

3

aktualizace:

  • 14.5.2021 – doplněn Quad Lock
  • 4.2.2022 – doplněn ESX

Tento článek se zaměřuje na výběr vhodného multimediálního systému pro místo řidiče. Tedy ne výběrem audio či video sestavy do obytné části – to by bylo na jiné povídání a spíše orientované na výběr vhodného televizního přijímače

  1. Obecné požadavky
  2. Navigace
    1. Mobilní telefon
    2. Samostatný přístroj
    3. Navigace v rádiu
  3. Umístění navigace
    1. Držák telefonu
    2. Jiná řešení
    3. QuadLock – Sprinter
    4. Kam s mobilem, pokud jej nepotřebujeme?
  4. Obraz z couvací kamery a dalších kamer
    1. Umístění monitorů
    2. Monitor
    3. Držák monitoru
    4. Monitor místo zpětného zrcátka
  5. Rádio
    1. 1-DIN rádia
      1. Klasické 1-DIN rádio
      2. Vysouvací displej
      3. Představěný displej
    2. 2-DIN rádia
      1. Levné řešení – základní 2DIN modely
      2. Xzent/Zenec
      3. A ostatní
        1. Dynavin
        2. Alpine
        3. Pioneer & Kenwood
        4. ESX
      4. Android
  6. Různé
    1. Jak připojit více kamer
    2. Dálkové ovládání rádia

Obecné požadavky

Co vlastně od takového systému očekávat – co jako řidič skutečně potřebuji? Úplně v základu stačí toto:

  • příjem rádia
    • klasického
    • digitálního (DAB)
  • možnost přehrávat mp3 a podobné formáty
  • navigace
  • zobrazení signálu couvací kamery
  • možnost obsluhovat mobilní telefon – přijímat či uskutečňovat volání – neboli handsfree

Co by takový systém měl dále splňovat:

  • zapadnout esteticky do vozidla
    • vhodná barva – osvětlení ovládacích prvků
    • vhodný rámeček
  • ovládání hlasitosti otočným ovladačem, nikoliv tlačítky
  • tlačítka mechanická, nikoliv senzorová (kapacitní)
  • vstup pro další video signál, minimálně ještě jeden navíc, ale ideálně více
  • možnost nastavení sklonu a úhlu obrazovky
    • důležité pro minimalizovaní odlesků
  • s navigací se snadno hledají běžné karavanistické body – servisní místa, kempy, parkoviště, pumpy

Tyhle funkce i vlastnosti mohou být realizovány pomocí jediného přístroje, popřípadě kombinací více přístrojů. Proto jsem použil i slovo systém – pro příjem rádia, přehrávání mp3, zobrazení signálu z couvací kamery, navigaci i hands-free ovládání telefonu lze použít jen a pouze rádio. Tedy jediný přístroj. Ale není to jediné možné řešení, je možné tyto funkce rozdělit mezi více přístrojů a může to být výhodnější řešení a to z důvodů jak cenových , tak funkčních. Jednotlivé nedostatky a přednosti se pokusím v článku na vhodných místech zmínit

Přístrojová deska Ducato a spol není zrovna ideálně vyřešena. Rádio je poměrně daleko od řidiče, nízko a není k místu řidiče nijak natočeno. .To vše stěžuje pohodlné ovládání přístroje i čtení údajů z displeje. Do jisté míry některé nedostatky řeší dálkové ovládání na volantu, ale to nemá každý vůz a dodatečné vybavení je složité – více na toto téma v kapitole Dálková ovládání.

Co naopak přístroj vůbec nemusí umět, je přehrávání videa – za jízdy se na film řidič dívat nebude a ostatně přístroj umístněný ve slotu pro rádio nemá vhodnou pozici obrazovky vůči téměř žádnému členovi posádky.

Navigování na cestě je asi jedna z nezbytných činností. Ještě v dobách papírových map jsem si většinou vypsal stručný itinerář cesty s čísly silnic, vzdálenostmi a čísly sjezdů či směrů na větších křižovatkách a podle toho jezdil. A nebo měl velmi pokročilou navigaci zvládajíc ve své době dokonce hlasové pokyny i gesta – tedy manželku na sedadle spolujezdce. K tomu samozřejmě pořádně tlustou mapu, jednak České a Slovenské republiky, plus Evropa s podrobnějším Rakouskem a Německem. Cestování bylo dobrodružnější 🙂

Doba ale pokročila a tak máme k dispozici v autech digitální navigaci buď:

  • v mobilním telefonu
  • jako samostatný přístroj
  • v rádiu

Mobilní telefon

Navigaci lze zvládnout mobilním telefonem. I do něj lze instalovat aplikace, které při navigovaní berou v úvahu rozměry vozu. Ale řidiči vestaveb se dle mého v pohodě obejdou i bez těchto specializovaných navigací, vestavba zase tolik nevybočuje z rozměrů osobních aut a stačí jim běžné aplikace typu Waze, Google Maps či Seznam.
Samozřejmě s vyšším a větším vozem mohou nastat problémy a je lépe mít specializovanou navigaci, ať již tedy jako appku a nebo v podobě zcela samostatného přístroje.

Seznam běžných navigací-appek:

  • Waze
  • Google
  • Mapy
  • Trucklord
  • Sygic

Trucklord a Sygic dokáží vzít v úvahu i rozměry a hmotnost vozidla. Sygic ale v jiném než běžné edici – je nutné mít verzi Truck.

Aplikaci Truckloard jsem před cca 6ti měsíci testoval (podzim 2020) , nevýhodou bylo, že při výběru typu dodávka a nastavení rozměrů začal ukazovat rychlostní omezení platná pro nákladní auta. Je možné, že je toto nepříjemné chování již opraveno. Já osobně jsem se vrátil k Waze, už jsem si na něj zvykl. Mám zaplacenou i klasickou verzi Sygicu, ale osobně jsem měl s touto navigací tolik negativních zkušeností, že jsem na ní před lety zanevřel a od té doby se k ní nevrátil.

Proč dát přednost navigací v mobilu?

Drobná nevýhoda navigací v rádiu i samostatných přístrojích je nutnost starat se o aktualizace – je to další přístroj navíc vyžadující péči. Mapy v telefonu, který máme neustále při sobě, jsou většinou díky tomu i stále aktuální, stejně jako používané aplikace. Stejně tak i seznam oblíbených míst budeme mít pravděpodobněji přístupný v osobním telefonu.

Samostatný přístroj

Oblíbené jsou především přístroje od společnosti Garmin. Osobní zkušenost nemám a tak si dovolím dát odkaz na podrobnou recenzi karavanového kolegy: Rok s navigací Garmin Camper 770T-D

Proč dát přednost navigaci v podobě samostatného přístroje?

Zařízení je vyladěno na navigovaní, v ceně jsou i budoucí aktualizace. V případě verze určené pro obytná vozidla obsahuje i seznamy kempů a dalších bodů zájmů, i ty jsou aktualizovány.

Většinou se jedná o klon nějaké komerční navigace typu TomTom a podobně. Výhodou je, že navigace je v automobilu stále přítomna a pokud se jedná o obytný vůz, odpovídá tomu. To znamená, že zná, má nastaveno, rozměry vozu. Proto je oblíbená zejména u vozů z půjčoven. Navíc podobně jako v případě samostatného přístroje disponuje databází kempů, servisních míst a dalších podobných bodů.

V případě, že je rádio na bázi operačního systému Android, umožňuje instalaci prakticky jakékoliv navigace dostupné pro mobilní telefon. Stejně tak může rádio umožňovat připojení mobilního telefonu a zrcadlení jeho obrazovky – a tak umožnit používaní i jiné než vestavěné navigace. V tomto případě se setřou rozdíly mezi navigací v mobilu a rádiu.

Při propojování mobilu a rádia se mi chtě nechtě vkrádá do hlavy pochyba, jako dlouho bude takové propojení správně fungovat. Aktualizace telefonu nebo rádia nemusí jít ruku v ruce – a u rádia může dojít k tomu, že budoucí aktualizace už ani nebudou vydávány. A rádio, které je nyní dost drahé, myslím přístroj s bezdrátovými propojením, bude nutné vyměnit a nebo se z něj stane jen taková hloupější kostka. Ale sám si nejsme jist, nakolik jsou moje obavy oprávněné – ale líbí se mi spíše přístup Keep It Simple, neboli v jednoduchosti je síla. Takže rádio má přijímat signál a přehrát mp3, přes dobře zmáknutou HF funkci připojit telefon a vše ostatní je už jen nadstavba.

Umístění navigace

Jak jsem již zmínil, navigace v rádiu u vozů Ducato není zcela dobrý nápad. Displej je u naprosté většiny rádii zcela mimo běžné zorné pole i dosah řidiče a trpí na odlesky. Výjimkou jsou snad jen koncové modely výrobců typu Dynavin, Alpine a dalších, se zvlášť vyvinutými displeji s omezením odrazů, ale u nich se obecně platí příliš mnoho za příliš málo. Alternativou mohou být některé čínské rádia s Androidem a displejem na kloubu, které alespoň umožní natočení displeje směrem k řidiči.

Držák telefonu

Pokud se tedy rozhodneme pro navigaci v mobilním telefonu a nebo ve formě samostatného přístroje, tak ji umísťujeme co nejblíže k řidiči a jeho zornému poli.

Jiná řešení

Klip na palubní desce může být u některých provedení vybaven i držákem na mobil-tablet. Lze jej pak využít k uchycení tabletu či telefonu. Tablet pak může sloužit jako velká navigace, jak je ukázáno i na tomto obrázku Marka Kunce – iPad v kombinaci s 1DIN rádiem:

QuadLock – Sprinter

Jako držák telefonu nemusí sloužit jen Brodit, lze použít například i QuadLock. Ten pak ve voze vypadá takto – jedná se o fotky z kabiny MB Sprinter, ale stejně dobře jej lze použít i ve voze Ducato. Výhodou je možnost použít stejný systém i mimo vůz, tedy například na kole, motorce a podobně.
Fotky byly poskytnuty paní Dankou Majerechovou, která mimo jiné píše i blog o cestování obytným vozem po národních parcích (anglicky):

Kam s mobilem, pokud jej nepotřebujeme?

Řešením může být náhrada klipu nad rádiem přihrádkou s bezdrátovým dobijením. Popsáno na stránkách Vanisti: Přihrádka s bezdrátovým nabíjením pro Fiat Ducato

Obraz z couvací kamery a dalších kamer

Umístění monitorů

Jasně, jsou frajeři, co zvládnou couvat s dodávkou i obytným vozem bez kamer a bez problému. Já k nim nepatříme za dobrodiní couvacích kamer jsem rád. Vidím, že se tam netoulá dítě ani třeba menší zvíře, není tam nějaký sloupek nebo jiná překážka.

Na tu krátkou dobu se jde s nevhodnou polohou rádia a jeho obrazovky smířit, ideální to ale není, lepší by byl opět nějaký monitor natočený v lepším úhlu vůči řidiči.

Pokud se rozhodneme pro samostatný monitor, máme tyhle možnosti:

  • vlevo od řidiče, u A sloupku
  • místo zpětného vnitřního zrcátka
  • na držáku dokumentů
  • místo držáku dokumentů

Monitor

Na trhu je několik monitorů, dopředu bych ignoroval všechny menší než 7 palců. Z těch, co přicházejí do úvahy, je lepší volit rovnou typ, který podporuje více video vstupů, má kvalitnější obrazovku a dostatečnou svítivost. Popravdě, dobré monitory téměř nejsou, jsou to většinou velmi levná zařízení a jen vybrat některý, z něhož nekřičí dojem „levné Číny“ je umění. Navíc prodejci zásadní údaje moc neuvádějí – jas, kontrast, technologii panelu. Asi vědí proč – navíc by zajímavé byli i další údaje, jako automatická úprava jasu v závislosti na okolním osvětlení, aby byl obraz ve dne vidět a v noci zbytečně neoslňoval. Ostatně tato úprava jasu je dobrá i při hodnocení jiných přístrojů, například rádia. Sem tam se lze v recenzích dočíst o zbytečně velkém jasu panelů, které k pohodě za volantem při nočních cestách nepřispívají.

Je možné použít samostatný monitor, ten se umísťuje buď vlevo k sloupku u řidiče. Druhou možností je umístnění napravo od řidiče, směrem k držáku dokumentu. Toto místo bývá ale obsazení mobilem či samostatnou navigac, navíc je zde plocha pro uchycení docela malá, takže se někdy monitor chytá na již zmíněný výklopný držák dokumentů. Pokud ale dáváte přednost čistším liniím, nabízí se hned dvě řešení:

Držák monitoru

Drřák se uchycuje místo stávajícího klipu na dokumenty a lze do něj upevnit monitor o velikosti cca 7″ palců. Cena na českém trhu je do 1.800 Kč, k tomu je nutné připočíst i cenu monitoru:

Unikátem co se týče monitorů je pak řešení od společnosti Dynavin, kdy dojde k nahrazení držáku dokumentu za otevírací/výklopný 7″ monitor. Ten má sice 4 vstupu, ale z výrobce se mi podařilo pouze vydolovat informaci, že uživatelsky jsou dostupné jen 2, další dva jsou určené pro boční kamery.

Je dostupný v několika provedeních v cenách od €299 za základní přístroj až po €749 v setu s přední a bočními kamerami. Primárně je určen jako doplněk pro přístroje od Dynavinu, ale může fungovat prakticky s libovolným rádiem – do něj pouze předává signál z couvací kamery, sám pak zobrazuje bird-view:

Monitor místo zpětného zrcátka

Obraz z couvací kamery lze vyvést i do monitoru, který je součástí zpětného zrcátka. To se sice obvykle v obytných vozech neosazuje, o to snazší je tedy umístnění náhrady. Představu řešení si lze učinit z těchto fotek, poskytnutých Markem Kuncem:

Rádio

Navigaci, obraz z kamer i příjem rádia a přehrávání mp3 může obstarat jen jeden přístroj – a to rádio, i když bývá nazýváno při více funkcích jako mediální stanice či navigační mediální stanice.

A jaké jsou možnosti?

Autorádia pro vozy na základě Ducato si jde rozdělit takto:

  • 1 DIN
  • 2 DIN
  • výměna

1-DIN znamenaná, že rádio zabere jednu poličku ze dvou v místě uřčeném k instalaci rádia, 2 DIN pak obě poličky a výměna znamená, že dojde i k výměně části panelu

Co mi na rádiích vadí

Některá rádia při zvolení funce mute (ztišení ) nezastaví přehrávaní mp3. Přitom se jedná o správnou funkci – a přitom nepochopenou některými výrobci. Umí to například níže zmiňované přístroje JVC, neumí to Pioneer i mnohé dražší výrobky. V praxi to pak znamená, že při poslechu rádia ztišíte přístroj stiskem tlačítka či stlačením ovladače hlasitosti a při poslechu mp3 musíte totéž učinit jiným tlačítkem a nebo dotykem na obrazovce. To je zkrátka špatně.

Druhá věc jsou přemrštěné ceny, rádia za 15.000 a více korun mi přijdou již předražená a stejně nejsou většinou dotažená.

1-DIN rádia

Přístroj vyžaduje jen ztrátu jedné poličky při instalaci. Pro Ducato se nabízí hned tři provedení:

  • klasické 1-DIn nízké rádio
  • rádio s vysouvacím displejem
  • rádio s představěným displejem

Klasické 1-DIN rádio

Výhodu bývá přijatelná cena, nevýhodou pak například menší rozměry, což stěžuje jak ovládání, tak i zobrazovaní informací. I v této kategorii se ale najdou přístroje, které dokáží zobrazit i obraz z couvací kamery.

Příkladem budiž následující přístroje od JVC, kdy ten nalevo je představitelem jednoduchého a levného rádia, ten napravo pak již rádia s podporou digitálního rozhlasu a 3″ displejem, který může zobrazit i signál z couvací kamery. Jedinou nevýhodou je pak jen modré poosvětlení přístroje.

Na německém eBay lze nalézt recenzi majitele X561DBT, který byl tak spokojený s přístrojem a tak nespokojený s barvou podsvícení, že panel rozebral a ledky vyměnil – tuším 18nást mikroledek nahradil za oranžové, aby rádio ladilo do interiéru jeho vozidla.

Vysouvací displej

Nedostatek malé zobrazovací plochy mohou do jisté míry řešit rádia s vysouvacím displejem. Vypadají však hůře – více vyčnívají do prostoru mimo palubní desku, a mohou být i citelně drahé. Asi nejlevnějším provedením je model  Sencor SCT 9411BMR s cenou kolem 3.300 Kč, dražším zástupcem je pak model Macrom M-AN6560 s operačním systémem Android 9.0 či autorádia značky Pioneer v ceně od cca 14.000 Kč nebo přístroje značky Alpine – tyto dražší modely mívají již i DAB modul pro příjem digitálního rozhlasu. Samozřejmostí jsou i video vstupy – jeden až dva dle modelu.

Na youtube lze nalézt i recenze rádií:

Představěný displej

Zde se již dostáváme k cenám kolem 15.000 Kč. Asi nejlevnějším provedením je Macrom M-AN900 s Androidem 8, následuje Sony řady 8000 – oba tyto přístroje mají 9″ palcový displejem. Pak již následují cenové orgie směrem jen nahoru, Pioneer s 8″ a řada Alpine Halo s 9″ . A jak si jde všimnout, žádný z přístrojů nemá kolečko pro hlasitost – a u jejich displejů lze regulovat jen náklon a nelze je tedy natočit směrem k řidiči.

Sony navíc ohlásilo upgrade své řady autorádií, který by měl být dostupný od července – přinese tři nové modely a minimálně dva USB porty. Nicméně nemožnost natočení displeje směrem k řidiči zůstává.

2-DIN rádia

nabízí již obvykle velkou zobrazovací plochu, velikost displeje se pohybuje od cca 6.5 palců do 12 palců. Přístroje zabírají prostor obou poliček na přístrojové desce Ducata. Pokud je displej přímo součástí přístroje, tak má velikost většinou 6.5 – 8 palců, větší obrazovka znamená, že displej již není součástí těla, ale je představený před něj. Bohužel ani tady až na velmi drahé výjimky není displej natočitelný směrem k řidiči.

Pro naprostou většinu rádii bude nutné si ještě obstarat redukční rámeček – což není žádná levná záležitost a připravte se na cenu přes 1000 Kč. Co je na výběr je vidět třeba tady.

Levné řešení – základní 2DIN modely

Pioneer – tohle řešení mám já, Pioneer MVH-A210BT za cca 4.300 Kč. Je to takové asi nejlevnější slušnější rádio, tlačítka jsou mechanická. Funkce mute je implementována špatně, jeden kamerový vstup, jeden USB vstup, barva tlačítek je měnitelná. Za ty peníze to není vyloženě spatné rádio. Tlačítka mají mechanickou odezvu, rádio hraje v kabině Jumperu docela obstojně.

Další řešení – podobné přístroje nabízí samozřejmě Kenwood a i Pioneer má další modely – liší se funkcemi a vybavením a cenově postupně stoupají k cca 20.000 Kč.

Existují i 2DIN autorádia s dot displejem – ale prakticky všechny modely vypadají divně a displej je spíše na zlost – malý počet znaků, divná grafika písem.

Xzent/Zenec

Model Xzent -222 byl nahrazen dražším provedením Xzent-227 . Podrobnější recenzi si lze přečíst v článku Zkušenost s AV jednotkou XZent X-227 na webu Náš parťák obytňák

Se zvláštním řešením pak přichází Xzent F277, což je model, který umožňuje i navigaci (za pravidelný poplatek). Zvláštním řešením je maximální využití plochy a provedení rámečku, takže plocha displeje je celých 8″ a to bez toho, že by byl displej vyvedený mimo tělo hlavního přístroje. Navíc tedy modely oba zmíněné modely od Xzentu mají ovládací kolečko – jen bohužel opět se špatně implementovanou funkcí mute.

Pokročilým řešením je pak model ZENEC Z-E3766, který dokonce získal i nějaká ocenění. Ovšem navigaci ani v modelu F277, ani v tomto není v ceně a musí se poměrně draze dokupovat. Zenec podporuje až tři kamerové vstupu, modely od xZentu pak jen dva, další rozdíly jsou ve velikosti displeje (3766 má 9″) i třeba maximální dovolené kapacitě připojeného USB disku.

A ostatní

Jakmile překročíme hranici cca 25.000 korun, začíná záplava všech možných přístrojů od známých značek – a mění se i výbava, přibývají vstupy i výstupy. Bohužel všechny tyto přístroje mi pro běžné použití v obytných vozech přijdou cenově přestřelené. Navíc třeba díky velkému displeji představují velké lákadlo pro zloděje – žádný z nich nelze snadno oddělat a schovat. Nicméně v této cenové relaci do cca 50.000 Kč najdeme již plně vybavené přístroje, s velkými obrazovkami, občas i dostatečným počtem video vstupů, navigací a dalšími vymoženostmi. Asi nejkomplexnější systém nabídne Dynavin, obzvláště ve spojení s kamerami kolem vozidla a dalším monitorem (popsán dříve) – cena takového řešení je ovšem i s montáží citelně nad 50.000 Kč hranicí.

Dynavin

Nabízí přímo pro obytné vozy na bázi Ducato hned několik modelů, včetně navigačního SW  IGO Primo Truck TTS, koupit ČR lze například tady:

  • N7-DC Pro – 6.2″ 800×480 displej – cena cca 13.000 Kč
  • N7-DCIX Pro – 9″ 1024×600, DAB – cena cca 24.000 Kč
  • N7-DCX Pro – 10″, 1024x600x DAV – cena cca 30.000 Kč

V druhé polovině roku 2021 pak Dynavin své modely inovoval, opustil částečně koncepci vše tlačítky a pro ovládání hlasitosti se tak objevuje konečně kolečko. Nová řada navazuje i na novou řadu Fiatu Ducato, použitelná je ale na modely od roku 2006, v nabídce jdou tyto modely:

  • D8-DCNR7 Pro, 7″ displej a pouze tlačítka, bez navigace, cena €499
  • D8-DC7 Pro, 7″ displej a pouze tlačítka, s navigací, cena €799,
  • D8-DCX20222, 10.1″ displej, cena €1.199¨, v ČR cena €29.990 Kč v eshop Campervans

Následně tato značka uvedla i provedení Flex, které nemá offline mapové podklady a neumí bezdrátové AndroidAuto a Apple CarPlay. Tyto funkce lze dokoupit, výhodou přístroje s plným označením D8-DCX Plus Flex–C je pak cena 499 €.

Více informací o tomto provedení lze získat v článku Pro milovníky velkých obrazovek

Alpine

V případě této značky jdou ceny strmě nahoru s každým modelem viz následující seznam modelů – vybaveny navigací Go Primo NextGen s mapami TomTom. Ceny jsou bez výjimek nad hranicí 40.000 korun:

  • X901D-DU/ X902D-DU – 9″ displej, cca 43.000 Kč
  • X903D-DU2 – tento model má prakticky vše, co si lze přát – ovládání kolečky, natočitelný displej, jen snad trochu divný vzhled. cena cca 47.000 Kč

Na montáž a použití je možné se podívat na tomto videu:

Pioneer & Kenwood

Z dražších přístrojů těchto značek lze vybrat tyto modely ve vyšší cenové kategorii

  • Pioneer AVIC-EVO1-DT2-C-OE RV – cena cca 29.000 Kč, 7” , displej 800*480, DAB, navigace
  • Kenwood DMX9720XDS – cena cca 30.000 Kč, 10″ displej, 1280×720, DAB+, 4 kamerové vstypu
ESX

Nabízí dva modely s Androidem, jak pro montáž 2DIN, tak i 1DIN, liší se i velikostí displeje (9 a 10 palců). Cena dle kurzu eur a modelu od cca 24 do 28.000 Kč. Blíže jsou popsáný v článku Novinky u ESX

Android

Modelů se nabízí mnoho. Ale otázkou je jak spolehlivost, příjem rádia (tradičně špatný, vyžadující různá řešení pro zlepšení), tak i aktualizace v budoucnu. Příjem digitálního rádia (DAB) je řešen USB donglem. Rádio má většinou hned několik USB vstupů, ale obvykle jen jeden vstup na kameru. Většinou jsou použitelné modely s více jak 2GB/16GB paměti.

Navíc výrobci rozhodně nevyužívají všechny možnosti přístrojů – bluetooth bývá omezené a má tedy problémy se spojením s jinými bt přístroji na palubě obytného vozidla – topením Truma nebo zařízeními Victor. Také chybí gyro senzory a tedy padá využití rádia jako vodováhy pro vyrovnání vozu. Škoda nevyužitého potenciálu.

Protože se jedná o Android, lze si naistalovat prakticky jakoukoliv aplikaci, tedy na výběr je hned z několika navigací.

V Evropě, zejména v Německu se uchytili přístroje prodávané pod značkami Pumpkin a Joying:

O zkušenostech s rádii si lze něco přečíst i na internetu, případně s pomocí Google Translatoru:

Poměrně oblíbený je tento model od značky Pumpkin, přístroj o velikosti 2DIN nabízí mechanické ovladače i zcela polohovatelný displej. Ceny se pohybují kolem €300 eur – bohužel však už téměř zmizel z nabídek a není ho možné koupit.

Podobné modely si ale lze koupit i v ČR, ve firmě Bulltronic nabízí provedení s 8″ a 10″ obrazovkou, cena se pohybuje kolem 12.000 Kč (cce € 470) v závislosti na provedení, výhodou snad může být možnost komunikace v českém jazyce a 2 leté záruka:

Existují i další modely, ale jejich zapasování do palubní desky Ducato nemusí být zcela jednoduché a pohledné:

Různé

Jak připojit více kamer

Pokud máte jen jeden video vstup ať již do monitoru a nebo do rádia (častější případ) a potřebujete připojit více kamer, nezbývá než sáhnout po přepínači. Na výběr je na českém trhu hned několik modelů – a nebo lze sáhnout po zboží z čínských obchodů – ceny se pohybují kolem $25, tedy zhruba za třetinu ceny, než za kolik se následně prodávají u nás. Většina modelů umožňuje přepínat buď mezi dvěma kamerami a nebo mezi čtyřmi.

Já zvolil jeden z modelů pro 4 vstupy – řešení je popsáno detailněji zde. Ve výsledku nejsem úplně spokojen, obraz přes přepínač je mírně zarušený, dálkové ovládání ne vždy funguje, zřídka vypadne na chvíli i signál z jiné než couvací kamery (ten naštěstí „drží“)

Dálkové ovládání rádia

Asi nejlepším řešením je hned při koupi obytného vozu specifikovat, že chceme multifunkční volant. Výše příplatku se liší

Pak je samozřejmě možné ovládání doplnit, respektive vyměnit volant. Jak to vypadá, si lze prohlédnout na tomto videu:

Poté se nabízejí různé čínská bezdrátové ovladače. Dle mých zkušeností nefungují na klasická autorádia, které neumožňují konfiguraci ovládacích tlačítek – tedy ani například výše zmíněný model od Pioneera, který mám.

Navíc dotykově či pocitově, zkrátka subjektivně, jsou takové divné na omak – není to něco, čeho byste se rádi dotýkali a mačkali, působí levně.

Pak ještě existuje ovládací tyčinka, ale tu jsem nezkoušel, stejně jako ovladače z nabídky již výše zmíněné společnosti Bulltronic:

  1. Ovládání na volantu jsem koupil na aliexpresu za 266 Kč a funguje bez problému.

    https://www.aliexpress.com/item/1005001305016560.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.7a3c4c4dzm99Pt

    Je nutné příjmač napojit na napajení a na volný drat key1 od radia, vysíkač se nalení na volant a je na baterky. Mám radio macrom DVD6000L. Píší že by to mělo jít na většinu radii.

    To se mi líbí

    1. Děkuji, tak tenhle jsem ještě nezkoušel. Nemáte prosím nějaké fotky, jak to vypadá pak na volantu?

      To se mi líbí

      1. Nalepil jsem ovladač na volant zboku, stejně jak je fotka přepínače kamer, nechtěl jsem vrtat do volantu díru

        To se mi líbí

Napsat komentář

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com