Evropa 2022 – dálniční a silniční poplatky s karavanem, A-L

Komentářů:

3

Aktualizace:

  • 2.4.2022 – upřesněno Finsko
  • 6.4.2022 – u Dánska přidána zmínka o slevách přes mýtnou krabičku

Všechny informace o příslušných zemích jsem se snažil ověřit a popsat co nejpřesněji. Je ale možné, že něco je popsáno chybně a nebo povrchně. Pokud máte lepší informace, uveďte je prosím do komentáře, článek bych pak aktualizoval.

Používání nezanedbatelné část evropských dálnic a silnice je bohužel zpoplatněno. A co je horší, zatím neexistuje nějaký jednotný celoevropský předpis o výši a formě výběr těchto u poplatků. To samozřejmě nemusí být nutně na škodu věci, ale výše těchto poplatků se většinou odvíjí od hmotnosti vozidla, ale často také od výšky vozidla, výšky nad přední nápravou, počtu míst, hmotnosti a nebo dalších kritérií.  Před začátkem cesty proto vyvstává mnoho otázek:

  • Co si musím koupit za známku?
  • Jaké budou poplatky?
  • Mohu nějak ušetřit? Jak si mám naplánovat cestu?

Proto jsem sestavil následující přehled snad všech běžně navštěvovaných zemí. Je to jen hrubý a rychlý přehled, pravidla pro jednotlivé země mohou být někdy skutečně velmi komplikovaná a občas i špatně k nalezení. Kde to šlo, je uveden i odkaz na stránky, kde by měly být k dané věci aktuální informace. Doporučuji si to před cestou zkontrolovat. Samozřejmě budu tento článek i průběžně aktualizovat.

Informace jsem nejčastěji zjišťoval pro tato obytná vozidla a soupravy:

  • souprava osobního auta do 3.5t s obytným přívěsem
  • obytné auto do 3500 kg
  • obytné auto nad 3500 kg

Mýtné a dálniční známky v Evropě, Albánie až Lucembursko

Zde je seznam nejdůležitějších evropských turistických destinací v abecedním pořadí:

Albánie

V Albánii neexistuje mýto a ani dálniční známka. Jsou zde ale dvě výjimky:

  • při vjezdu do země byste měli od policie dostat či si vyžádat Potvrzení o vjezdu vozidla ( Vertetim Hyrje për makinat). Doklad se vydává za účelem provedení výpočtu daně z provozu vozidla, která činí €1 za pobyt do 60 dní. Daň se platí v okamžiku výjezdu ze země. Pokud je pobyt delší než 60 dní, zvyšuje se poplatek o €1 za každý den pobytu nad 60 dní. Nakolik je tato povinnost dodržována není jasné
  • na dálnici A1 je od roku 2019 zpoplatněn 5,65 km dlouhý tunel Kalimash .  Průjezd stojí (nepodařilo se dohledat přesnější informace, proto je nutné následující částky brát s rezervou, navíc měla být zpoplatněna i část samotné dálnice):
    • €5 pro auta a soupravy do 1.9m výšky
    • mezi €11 a €17 pro další vozidla, například obytná auta
    • €22.50 pro nákladní vozidla ??

zdroj: http://www.atrako.gov.al/

Andora

Zde mýto ani jiné poplatky nemají.

Belgie

V Belgii je  zpoplatněn pouze tunel Liefkenshoek u Antverp . Mýtné lze platit v hotovosti, kreditní kartou nebo palubní jednotkou a závisí na výšce vozidla (do 3 m nebo nad 3 m – takže pozor v případě alkoven). Nejlevnější variantou pro obě kategorie vozidel je platba palubní jednotkou, následně kreditní kartou, nejdražší je platba v hotovosti:  www.liefkenshoektunnel.be/nl/tarieven

Pokud máte obytné auto, které váží více než 3,5 t a je registrováno jako nákladní automobil, musíte v Belgii zaplatit mýtné pro nákladní vozidlo. Pokud je registrováno jako osobní vozidlo (M1), netýká se vás to. Informace o mýtném pro kamion najdete na webu Viapass .

Bosna a Hercegovina

V Bosně a Hercegovině platí dva systémy určení mýta za průjezd placenými úseky silnic a dálnic. Jednak to na rozestavěné dálnici A1, jednak to na silnici E661. Neboli jinými slovy, jeden mýtný systém platí v Republice Srbské, druhý ve Federaci Bosny a Hercegoviny, což jsou části celku, kterému se říká Bosna a Hercegovina.

Zpoplatněných komunikací není ale tolik, viz následující mapka:

Kategorie vozidel pro A1 – Federace Bosny a Hercegoviny (FBiH)

KategoriePopis
Kategorie IDvounápravová vozidla s výškou měřenou na první nápravě menší než 1,3 m (motocykly, osobní automobily s registrací do 7 míst a lehká dodávková vozidla s přípustnou užitečnou hmotností do 850 kg).
Kategorie IIVozidla se dvěma nebo více nápravami a výškou měřenou na první nápravě 1,3 m nebo více (výška vozidla nad první nápravou je vzdálenost od země a nejvyšší bod vozidla v rovině kolmé k zemi a procházející nápravou předního kola) a zahrnují lehká dodávková vozidla s přípustným užitečným zatížením nad 850 kg, dodávková víceúčelová vozidla, osobní vozidla s přívěsem, karavany s výškou 1. nápravy a více a lehká dodávky s přípustnou užitečnou hmotností do 850 kg s přívěsem za obytný přívěs, dvounápravová vozidla jako dodávky bez přívěsu, vozidla s největší povolenou hmotností do 3 500 kg a vozidla registrovaná nad 7 míst.
Do této kategorie budou patřit soupravy s obytným přívěsem a obytná auta do 3.5t
Kategorie IIIVozidla se dvěma nebo třemi nápravami a výškou měřenou na první nápravě větší než 1,3 m (lehká dodávková vozidla s maximální užitečnou hmotností nad 850 kg s přívěsem 1,3 m na první nápravě, dodávky s přívěsem nebo karavan s příp. celkem tři nápravy, autobusy bez přívěsu se dvěma nebo třemi nápravami, vozidla s největší povolenou hmotností nad 3 500 kg, vozidla registrovaná nad 9 míst).
Do této kategorie budou patřit obytná auta nad 3.5t
Kategorie IVVozidla se čtyřmi a více nápravami a výškou měřenou na první nápravě větší než 1,3 m (nákladní automobily s přívěsem nebo bez přívěsu se čtyřmi a více nápravami, tahače s návěsem, autobusy s přívěsem nebo bez přívěsu se čtyřmi a více nápravami, dodávky s přívěsem nebo karavany s celkem čtyřmi a více nápravami, vozidla s největší povolenou hmotností nad 3 500 kg, vozidla registrovaná nad 9 míst).

Adresa: https://jpautoceste.ba/cestarina/

Kategorie vozidel na E661 – Republika Srbská (RS)

Ceník

Poplatky – ceny jsou v KM, bosenských konvertibilních markách. 1 KM odpovídá cca €.50, takže stačí vydělit cenu dvěma a dostaneme cenu v eurech. Soupravy a obytná auta budou na A1, v FBiH, patřit převážně do kategorie II, na území Republiky Srbské pak soupravy stále do kategorie II, ale obytná auta se přesunou do kategorie III.

ÚsekDélka kmIIIIIIIV
FBiH: Svilaj471,202,503,505,0
FBiH: Zenica – Sarejevo Sever647142128
FBiH: Sarajevo Zapad – Tarcin242.505.07.5010
FBiH: Medugorje – Ljubuški71,202,504,05,00
RS: Banja Luka – Gradisk 332,505712
RS: Banja Luka – Doboj (Autoput 9. ledna)767142135

Zdroje:

Bulharsko

V Bulharsku mohou vozidla do 3.5t použít státní silnice a dálnice jen po zakoupení známky. Od začátku roku 2019 již v Bulharsku nejsou papírové dálniční známky, pouze elektronické. Známky mají několik dob platnosti, viz tabulka níže .

Auto do 3.5t s přívěsem, pokud je součet nejvyšších povolených hmotností vozidel soupravy pod 3.5t, potřebuje jednu známku, pokud je součet nad 3.5t, je potřeba další dodatečná známka (stejná, jako pro tažné vozidlo) – musí se tedy koupit dvě známky!

DélkaCena
leva
Cena
Cena
týden / 7 dnů157,70187
měsíc / 1 měsíc3015,30374
čtvrtletní / 3 měsíce5427,60673
roční / 365 dnů9749,601210
víkend / sobota a nedělě105,10125

Elektronickou dálniční známku si můžete zakoupit až 30 dní před datem začátku platnosti na stránkách bgtoll.bg 

Od srpna 2019, pokud máte vozidlo s hmotností vyšší než 3.5 tuny, musíte platit mýtné za ujetou vzdálenost. Možnosti úhrady tohoto mýtného jsou buď přes palubní jednotku GNSS, přes GPS nebo přes tzv. traťový lístek.  Podrobné informace o tom naleznete zde. Ceník dle vzdálenosti je tento:

obytné autoEmiseCena km dálnice
leva / Kč
Cena km 1. třída
leva / Kč
Cena km 2. třída
leva
nad 3.5t do 12tEuro V0,03 / 0.370,04 / 0.500
Euro VI0,03 / 0.370,04 / 0.500
auto nad 12tEuro V0,07 / 0.870,06 / 0.750
Euro VI0,06 / 0.750,05 /0.620
zdroj

Kromě toho existuje zvláštní mýtné pro trajekty a dunajské mosty zejména na hranicích s Rumunskem. V tabulce uvádím i cenu za minibus, protože někteří cestovatelé sdělují, že jim byla s obytném aute účtována tato částka. Informace na webu jsou navíc často velmi staré a nelze tak garantovat, že ceny jsou skutečně aktuální:

MístoCena
auto €
Cena
auto +přívěs
Obytné auto
Minibus
most Giurgiu – Rousse3333
most Calafat – Vidin666
přívoz Bechet-Oreahovo12201230
přívoz Turnu Măgurele – Nikopol11171133
přívoz Zimnicea – Svishtov* 4 /812/1388
přívoz Calarasi – Silistra15211537
*) rozlišuje se sazba pro auta s 5 místy a více

Černá Hora

S poplatky v souvislosti s použitím silnic se zde setkáte jen na dvou místech – v tunelu Sozina a při platbě za trajekt přes Kotorský záliv  Menší částky mohou být účtovány také za jízdu po některých silnicích národního parku.

Tunel Sozina

Auto s přívěsem a obytné vozidlo do 3.5t je zařazeno do kategorie III. Obytné vozidlo nad 3.5t a vyšší auto do 3.5t s přívěsem (nad 1.90) do kategorie IV. Detailnější informace na https://monteput.me/naplata-putarine/cijene/

  • Kategorie III: €5
  • Kategorie IV: €10

Kotorský záliv

Použití tohoto přívozu není nezbytně nutné, alternativou je poměrně zdlouhavé objetí zálivu po silnici. Provoz přívozu je 24 hodin denně, čekací doba cca 15 minut. Platba možná v hotovosti nebo kartou na místě, nejde koupit v předprodeji. Od poloviny července do poloviny srpna mohou být čekací doby dlouhé, doporučuje se přijet brzy ráno (do 8:30) a nebo naopak pozdě odpoledne. Více informací na https://www.montenegropulse.com/kotor-bay-ferry.html

Ceny:

  • za auto s přívěsem: €8
  • za obytné auto do 5 t: €9
  • za obytné auto nad 5t: €12.50

Česká republika

Vozidla do 3,5 tuny – dálniční známka

Pro užívání  dálnic a rychlostních silnic v ČR  je pro automobily s hmotností  do 3.5t vyžadována dálniční známka. Dálniční známky jsou k dispozici výhradně v elektronické podobě, jdou zakoupit na stránkách edalnice.cz (oficiální stránky), dále jsou k dispozici na hraničních přechodech samoobslužné kiosky), na čerpacích stanicích a poštách v příhraniční oblasti. Za přívěs se žádná známka nepožaduje a to ani v případě, pokud součet hmotností překročí limit 3.5t. Známka platí zvolený počet dnů od zvoleného počátku platnosti známky

Oficiální stránky pro koupi: https://edalnice.cz/

DélkaCena KčCena €
10 dnů31012,50
30 dnů (tzv. měsíční)44017,50
365 dnů (tzv. roční)1.50060


Mýtné pro vozidla nad 3,5 tuny

U vozidel s hmotností nad 3,5 t se platí  mýtné podle vzdálenosti, které se účtuje elektronicky. Je nutné si obstarat mýtnou jednotku a zvolit jeden ze způsobů placení – placení předem (pre-pay) a nebo na fakturu (post-pay). Záloha na mýtnou jednotku je 2.468 Kč (€98) a je nutno složit předplatné v minimální výši 1.000 Kč (cca €40). Obytné auto se bude registrovat jako nákladní vozidlo.

Seznam distribučních míst je dostupný zde.

Mýtné není nijak závratné, tedy alespoň ne pro obytná auta do 7.5t. Poté poplatky prudce stoupají – pro kategorii 7.5 – 12t jsou dvacetinásobné!. Základní sazby jsou v následující tabulce, jedná se o tak malé částky, že je pro srovnání uvedeno, kolik kilometrů je nutno najezdit, aby mýtné bylo dražší než dálniční známka.

Obytné autoCena km
dálnice
Cena km
silnice 1.třídy
km za 10ti denníkm za roční
Euro VI, 2 nápravy, do 7.5t0.045 Kč0,024 Kč6.88033.300
Euro VI, 3 nápravy, do 7.5t0.060 Kč0.033 Kč5.10025.000
Euro V, 2 nápravy, do 7.5t0.048 Kč0,027 Kč6.45031.250
Euro V, 3 nápravy, do 7.5t0,064 Kč0,037 Kč4.80023.400
Euro 0 – IV, 2 nápravy, do 7.5t0,056 Kč0.036 Kč5.50026.800

Pozor – seznam zpoplatněných komunikací je značně větší než v případě dálniční známky, zahrnuty jsou i silnice první třídy. Pro obytné vozidlo nad 3.5t může být tedy registrace a mýtná jednotka často nezbytná a nebo je potřeba cestu plánovat.

Více informací o českém mýtu naleznete zde: mytocz.eu

Dánsko

V Dánsku se neplatí žádné mýtné ani dálniční poplatky. Tedy pokud vaše obytné vozidlo nepřesáhne hmotnost 12t, pak je nutné si koupit eurovinětu. Výjimkou jsou mosty Storebaelt a Øresund .

Most Storebælt

Typ vozidlaNormální cena
DKK
Cena po slevě
DKK
(obytné) auto do 6m, pod 2.7m výšky250194
auto s přívěsem380295
auto přes 6m, pod 2.7m výšky380295
obytné auto mezi 6-10m délky do 3.5t610295
obytné auto mezi 6-10m délky přes 3.5t610580

 Most Øresund

Typ vozidlaNormální cena
DKK
Cena po slevě
DKK
Cena přes web
DKK
(obytné )auto do 6m400175365
auto s přívěsem800350730
obytné auto mezi 6-10 m800350730

Postup získání slev je popsán na stránkách jednotlivých mostů. Je také možné slevy získat díky mýtné krabičce, nutné ale zejména pro ježdění v Norsku. Více informací je pak v článku Norsko – vše o mýtu a možných úsporách pro karavanisty.

Mýtné stanice mají několik pruhů označených různými barvami . V závislosti na způsobu platby se zařazujete do požadovaného pruhu: plně automatická platba (zelená), samoobsluha (modrá), osobní obsluha (žlutá) .

Estonsko

V Estonsku platí mýtná povinnost pro vozidla, která váží více než 3.5 tuny. Obytná vozidla jsou od jakýchkoliv poplatků osvobozena.

Finsko

Finskou silniční síť můžete používat bez mýtného a bez dálniční známky.Platí to i pro trajekty na krátkých přejezdech, znamých jako „Lossi“. Více informací o těchto trajektech naleznete na těchto stránkách: https://www.finferries.fi/en/frontpage.html

Francie

Ve Francii se musí platit mýtné. Téměř všechny dálnice a také některé mosty a tunely jsou zpoplatněny. Náklady se pohybují kolem 0,09 až 0,16 eur za kilometr , platí se nejčastěji při výjezdu z dálnice, ale výjimkou nejsou platby ani před vjezdem, případně průběžně na dálnici.

Dálnice ve Francii neprovozuje jedna společnost, ale různé společnosti, z nichž každá stanovuje individuální ceny. Mýtné se vypočítávají na základě projeté trasy a kategorie vozidla:

Ze soupravou tedy spadneme do Kategorie 2, stejně jako s vestavbami, polointegrovanými vozy a celointegrály – pokud jejich výška nepřekročí 3 metry a hmotnost 3.5t. S alkovnou a obytnými vozy nad 3.5t spadneme do Kategorie 3. Zde najdete seznam aktuálního mýta v různých třídách vozidel (od roku 2021). Pro hrubou orientaci lze uvést, že Kategorie 2 je obvykle o 50-60% dražší než jízda klasickým osobním autem (Kategorie 1) a Kategorie 3 je opět o 50-60% dražší.

Například cesta od německých hranic, z města Mulhouse na španělské hranice bude stát v Kategorii 1 cca €80, ale v Kategorii 2 již €121 a Kategorie 3 již €180.

Důležité vědět: do výpočtu výšky jsou zahrnuty všechny trvalé konstrukce (např. klimatizace nebo konstrukce výklopné spací nadstavby), ale ne antény nebo střešní nosiče.

Mimo detailní kalkulátor mýtného lze využít i mapku s vyznačenými zpoplatněnými a zpoplatněnými trasami jako pdf ke stažení a vytištění ze stránek Frankreich-info. Zobrazené ceny jsou pro Kategorii 1, pro Kategorii 2 tedy počítejte s cenou o 50-60% vyšší, a pro Kategorii 3 raději dvojnásobek plus 10%.

Mýtné krabičky

Kdo je na cestách po Francii delší dobu a chtěl by si ušetřit občas dlouhé fronty na mýtnicích, může si objednat tzv. Liber-t Box . Poplatky za mýtné jsou automaticky zaznamenávány pomocí malé krabičky za čelním sklem. Liber-t Box je pro vozidla do 3,5 t a 3 m výšky. Vozidla, která váží více než 3,5 t a jsou vyšší než 3 m pak vyžadují krabičku od  TIS-PL.

O trochu  levnější alternativou k Liber-t Boxu je bipandgo – zaplatíte €1.70 za měsíc používání plus příslušné mýtné. Cena za nákup boxu je €20.

Mýtné za tunely a mosty

Pro platbu mýtného se zpravidla používá -stejná kategorizace jako na dálnicích, tedy pro karavanisty příchází do úvahy Classe 2 nebo Classe 3

Tunel pod Mont Blanc – cena se mírně liší v závislosti na tom, zda se vjíždí z italské nebo francouzské strany. Karavanistů se týká zejména sloupeček Classe 2, tedy cena kolem €64 za jednu jízdu, popřípadě €81 za zpáteční:

MístoKategorie 2Kategorie 3
Tunel Maurice Lemaire9.8017.50
Tunel de Puymorens14.4023.50
Tunel Prado Sud Marseille2.202.20
Tunel Prado Carenage Marseille2.902.90
Most Tancarville3.304
Most  Millau*14.20 / 17.5031.80
Most Ile de Re*8 / 1618
Most Normandie6.507
*) dražší mezi daty 15.6 to 15.9 pro Millau, 20.6 -11.9 pro Ile de Re

Pozor – ekologická viněta

Pro vjezd do některých měst i oblastí je navíc povinná ekologická známka. Není drahá, přiděluje se na základě emisní třídy vozidla. Postup jejího získání je popsán v článku

Zima je vhodný čas na rozšíření sbírky známek – francouzská ekologická plaketa

Zdroje:

Chorvatsko

V Chorvatsku se téměř na všech dálničních úsecích platí mýtné v závislosti na vzdálenosti. Platba se obvykle provádí v hotovosti nebo platební kartou při sjezdu z dálnice . Existuje však také možnost využití elektronických mýtných boxů . V tomto případě jsou poskytovány slevy. Ceny závisí na délce trasy a výšce, hmotnosti a počtu náprav vozidla. Soupravy s obytným přívěsem i obytné vozy do 3.5t spadnou do Skupiny 2:

 Pomocí této mýtné kalkulačky si můžete vypočítat přesné ceny na Istrii, ceník za další dálnice lze nalézt na webu: https://www.hac.hr/en/toll/toll-rates

Za přibližně 5 km dlouhý tunel Ucka, který se nachází na dálnici A8 (Rovinj – Rijeka), se platí zvláštní poplatky, pro soupravu i obytné auto je 48 nebo 46 kun.

Jak ušetřit?

Jednoznačně lze ušetřit pořízením krabičky ENC. Postup jejího získání je popsán pro karavanisty v článku na All4Camper: Jak na mýtnou ENC krabičku v Chorvatsku

Irsko

Silniční síť můžete používat bez mýtného a bez dálniční známky.

Itálie

Mýtná povinnost se v Itálii vztahuje především na dálnice , tzv. „autostrada„. Ty je třeba odlišit od rychlostních silnic, nazvaných „superstrada“ nebo „strada extraurbana principale“ , které jsou podobné dálnici, ale lze je používat zdarma. V silničním provozu lze oba typy silnic snadno rozlišit . Zatímco bezplatné trasy jsou značeny modrou značkou , která je podobná naši české  značce pro dálnice, zpoplatněné silnice mají zelenou značku . Dále se liší nejvyšší dovolenou rychlostí, na placené autostrada je dovoleno obvykle až 130 km/h, na superstrada jen 110 km/h. Lokálně mohou být limity jiné.

Obytné auto náleží obvykle do Class B, kde jsou poplatky jen o něco málo vyšší než pro Class A, Soupravy ale bohužel spadnou do Class 3, která je o cca 50% dražší. Pokud chcete přesně vědět, jak vysoké jsou poplatky za vybranou trasu, můžete pomocí této kalkulačky mýta  zjistit .

Při vjezdu na placenou dálnici obdrží řidiči lístek. Platba pak probíhá při výjezdu na mýtných stanicích. Lze platit kartou, ale někdy je potřebná hotovost. Na mýtné stanici se zařaďte zavčas do správného pruhu:

  • Bílý pruh (osobní): Hotovost, debetní a kreditní karty, Viacard
  • Bílý pruh (stroj): Hotovost, EC a kreditní karty, Viacard
  • Modrý pruh (stroj): EC a kreditní karty, Viacard
  • Žlutý pruh (stroj): Výhradně pro Telepass

Dejte si pozor na toto:

  • Nezkoušejte z pruhu couvat, nebo se otáčet, popřípadě přejíždět z pruhu do pruhu. Pokuta dosahuje částky až €6.000.
  • V případě automatizovaných výběrů bez obsluhy se může stát, že vaše platba nebude akceptována. V takovém případě se závora sice zvedne, ale z automatu vyjede lístek s údaji o vašem vozidle, ujetém úseku a s částkou, kterou je nutné dodatečně, do 15 dnů, zaplatit.
  • Na dálnici A36 ( “  Pedemontana“)  u Milána je výjimkou je zaveden systém „Free Flow“ . To znamená, že projíždějící vozidla jsou  automaticky registrována a mýto se vypočítává na základě RZ (neboli po staru státní poznávací značky či po novu registrační značky). Musí být opět uhrazeno do 15 dnů. Lze platit přes jejich aplikaci nebo na servisních místech, seznam platebních metod je zde: https://apl.pedemontana.com/le-modalita-di-pagamento

Pamatujte, že dlužné mýto musí být zaplaceno do 15 dnů (!) , jinak hrozí vysoké pokuty (až €340). 

Tip: lze si pořídit krabičku na placení, viz https://www.tolltickets.com/en/?mnu=c

Města

Pro vjezd do Milána, Boloně a Palerma je nutné zaplatit za vjezd, navíc je vjezd omezen zpravidla pro vozidla splňující normu Euro 4 a vyšší v případě naftových motorů. Vzhledem ke komplikacím není vjezd soupravou nebo obytným autem do těchto zón doporučen.

Kypr

Na Kypru můžete používat silniční síť, aniž byste museli cokoliv platit.

Lichtenštejnsko

Síť komunikací můžete využívat v této bez poplatku .

Litva

 S obytným autem i soupravou můžete také jezdit po litevských silnicích bez poplatků a dálničních známek. V Litvě se mýtné vybírá od vozidel nad 3.5 tuny, ovšem s výjimkou obytných aut.

Park Neringa

Vjezd do národního parku Neringa je zpoplatněn. Cena za soupravu nebo obytné auto je €15 €30 v závislosti na období, viz přiložená tabulka. Částku je nutné uhradit na kontrolním stanovišti v Alksnynė, na 10 km silnice nebo v Nidosu (platba kartou), popřípadě online přes aplikaci dostupnou zde.

Lotyšsko

Jízda po komunikacích je pro obytná auta i soupravy  zdarma  Obytná auta jsou osvobozena od mýtného pro vozidla nad 3.5t.

Jurmala

V období od 1.dubna do 30.září se při vjezdu do města Jurmala platí poplatek €2. Pokud přijíždíte z východu (Riga), zaplaťte na mýtném místě v Priedaine. Pokud přijíždíte ze západu (Tukums), zaplaťte na mýtném místě ve Vaivari.  Poplatek lze uhradit v automatu platební kartou nebo mobilní aplikací (ke stažení ze stránek https://www.visitjurmala.lv/en/)

Lucembursko

Lucemburskou síť dálnic a rychlostních silnic můžete využívat bez poplatku .

Úvodní obrázek: https://about-france.com/

  1. Marek Šimánek avatar

    Krásný den, už jsem se ptal jednou přes facebook ale odpověd bohužel nemám. Nevíte jestli je krabička na placení francouzských dálnic spřažená s SPZ nebo je možnost použití i u jiného auta ?

    To se mi líbí

    1. Martin Strimpfl avatar

      Bip&Go není spřažen s poznávací značkou, může se přendávat mezi vozy kategori 1,2 (a na motrku, 5). Nabízí se i možnost koupit jak samostatný držák, tak za malý poplatek mít i druhou krabičku na stejný účet. Při přendávání je jen nutné pamatovat na správnou mýtnou bránu pro projetí, viz https://www.bipandgo.com/en/aide/decouvrir-le-telepeage/quelle-voie/

      Zdroj: poslední otázka a odpověď na této stránce: https://www.bipandgo.com/en/aide/mon-badge-bip-go/fonctionnement-du-badge/

      To se mi líbí

    2. Martin Strimpfl avatar

      a jestli jsem neodpovedel v najake diskuzi, tak se omlouvam, obcas nestiham vse sledovat.

      To se mi líbí

Napsat komentář

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com