Mapy.cz – pomůcka karavanisty

Komentářů:

4

O předešlém víkendu se jedno z mých dětí sbalilo, upravilo si jeden vůz na kempovací (vyhození zadních sedadel, matrace, voda, vařič) a vyrazilo s kamarádem na víkend do hor, tedy přesněji řečeno do Jeseníků. Spali na parkovištích, v hantýrce tedy „na divoko“. Ale tohle nepíšu pro popis cesty autem, ale spíše jako úvod do krátké příhody.

Ráno viděli u obytňáku stojícího nedaleko zápasit muže s mobilem, pokoušel se naplánovat si turistický výlet přes Google maps. Poradili mu tedy naše české Mapy a mne tahle jinak bezvýznamná příhoda připomněla, s čím se jinak setkávám docela často – české Mapy jsou dost nedoceňované a přitom patří k naprosté špičce pro aktivní cestovatele po zemích českých (a platí to vlastně i pro ostatní země, zejména ty kolem nás). Pokusím se tedy krátce a stručně popsat proč a co všechno umí. Mimochodem, část jejich funkcionality jsem už popsal v příspěvku Cesty obytkou po ČR – tipy na plánování.

Dále je k nalezení:

  1. Proč Mapy?
  2. Hledání místa na přespání
  3. Hledání servisu – vody, WC, prádelen
  4. Plánování – trasa výletu
    1. Když nechci plánovat
    2. Hledání turistických zajímavostí
  5. Další
    1. Rychlé zkopírování a poslání polohy
    2. Kdo je majitelem pozemku
    3. První pomoc
    4. Nastavení
  6. Závěr

Moc se nezabývám navigační funkcí – zde zatím používám osvědčený Waze, proto neumím dostatečně vyhodnotit kvalitu navigace v aplikace Mapy.Cz.

Proč Mapy?

Mapy jsou přehledné, jednoduché a jsou off-line, tedy mapové podklady jednotlivých zemí si lze uložit na mobil a není tak potřeba datové spojení. Jasně, mnozí možné namítnou, že internet je dnes všude a není třeba ani řešit roaming, tedy pokud se pohybujete v EU, ale: internet zdaleka není všude anebo je hoo…oodně pomalý a datový limit lze využít i jinak. Takže tohle je první výhoda.

Dále mapy poskytují informace o turistických cestách, parkovištích, studánkách, zajímavostech – zkrátka dost informací o okolí. A tyto informace lze využít při plánování výjezdů. A lze plánovat jak v klidu u počítače, tak i pomocí mobilu – data se synchronizují, a tak co si naplánujete v klidu domova, to také máte k dispozici na cestě. Užitečná je i funkce Výlet po okolí, která z vybraného místa naplánuje výlet – pěšky, na kole, na běžkách.

Mapy poskytují mapové podklady v několika různých formách. Na webu je k dispozici mapa základní, dopravní, turistická, fotografická, letecká atd. Pro plánování cest a výletů je pochopitelně nejlepší mapa turistická – zobrazí se na ni všechny turistické cesty. Nabídka na mobilu je omezenější, je tu jen turistická, letecká a zimní mapa, ale i toto je naprosto dostačující. Vlastně je to o to pohodlnější, nabídka je sice omezená, ale díky tomu je aplikace jednoduchá a stačí krátká doba na její pochopení a plné využití.

Podobně jako Google maps, i mapy umožňují letecké foto mapy a tzv. street-view, zde skryté pod názvem Panorama. Na webu se do něj lze přepnout jednoduše pomocí nabídky v levém horním rohu, na mobilu pak stačí vybrat místo, zobrazit si detail a pod fotkou místa je pak funkce Panorama přístupná.

Mapy obsahují i body zájmu roztříděné do kategorií. Bohužel, tyto kategorie nejsou nikde výslovně uváděny, ale uvádím alespoň seznam těch nejzajímavějších z nich, vhodných pro cestovatele obytným vozem. Uvádím jak český název kategorie, tak i anglický. Na všechny zde uváděné kategorie lze kliknout a hned si tak zobrazit mapu.

Někdy se zdánlivě po otevření mapy nic neděje – otevírá se standardně pohled na celou ČR a pokud je bodů v dané kategorii hodně, objeví se až po přiblížení. U každého bodu si pak lze po jeho vybrání zobrazit detaily, často se objeví fotografie místa, stručný popis, otevírací doba apod. Navíc bývá v tomto detailu dostupná i funkce Panorama – obdoba street-view od Google a lze se tak rozhlédnout po okolí daného místa. Jen to není tak kvalitní jako od Google, ale pro orientaci to naprosto dostačuje. Kvalitou myslím celkovou ostrost kamery, a expozici – snímky bývají občas špatně exponované. Navíc je tato funkce dostupná jen v České republice.

Hledání místa na přespání

Na vyhledání vhodného místa na přespání je výborná aplikace/stránky Park4night, ale často tam nejsou úplně všechna vhodná místa, zejména ne v ČR. I tady ale mohou Mapy pomoci. Některé kategorie, viz seznam níže, jsou přímo jakoby stvořené pro hledání místa na parkování a strávení klidného večera či noci.

  • hřbitovcemetery
    u hřbitovů je obvykle parkoviště a večer a v noci je tam klid. K dispozici bývá i voda, ale počítejte spíše s tím, že bude užitková. Do vozu tedy čerpat jen když je jistota o její nezávadnosti.
  • parkovištěparking area
    z parkoviště, pokud tam není stání omezeno, vás nemůže nikdo vyhodit, hodně parkovišť je navíc u východiště turistických cest
  • parkoviště, dálniční odpočívkapaarking – motorway rest area
    Na dálnicích se moc stát nedoporučuje, zejména kvůli hluku a bezpečnosti – ale pro zajímavost….
  • odpočinkové místorest area
    v téhle kategorii se najdou ty všelijaké odpočívky kolem cest, jak těch pro auta, tak turistických. Pokud je takové odpočinkové místo u silnice, nezřídka u něj bývá i místo na zaparkování, i když při hledání přes parkoviště není nic nalezeno
    • turistický přístřešektourist shelter
      tohle je spíše podkategorie pro předcházející odpočinkové místo – jedná se o totéž, ale navíc s nějakým zastřešením – je lepší vyhledávat podle odpočinkového místa.
  • kempycamp
    kempy a tábořiště, co dodat – asi nic, jen je škoda, že tahle kategorie obsahuje jak tábořiště, tak i kempy. V tohle případě bych doporučil spíše Google mapy, u kempů je tam více hodnocení, popřípadě nějaký specializovaný web. Abyste se nespálili, kvalita kempů v ČR je (h)různá.
  • fotbalové hřištěfootball field
    u fotbalových a jiných hřišť lze také nalézt místo na zaparkování. Ale poměrně dost vesnických fotbalových hřišť má i nějaké to občerstvení či kiosek, který může být v provozu i mimo zápas – takže noc nemusí být moc klidná.
  • sportovištěsports ground
    o krapet lepší volba než fotbalová hřiště, i tady lze najít místo na parkování, navíc v noci nebývají sportoviště příliš využívána a na rozdíl od hřbitovů zde mohou nalézt klidné místo na nocování i méně otrlé povahy

Hledání servisu – vody, WC, prádelen

Servisem není myšlen autoservis, ale místa, kde jde doplnit vodu, popřípadě provést nějakou očistu spojenou s pobytem v obytňáku. Klasických stellplatzů v naší zemi moc není – na takovém místě je pak většinou možné zbavit se odpadů (WC a šedá voda), dobít baterky, dočerpat vodu. V hledání takových míst ale mapy moc nepomohou, ale alespoň pár tipů může pomoci:

  • pitná voda drinking water
    aneb kde hledat veřejně dostupnou pitnou vodu na cestách. Většinou se jedná o pítka. Dobré je to kombinovat s následující kategorii
  • studánka, pramenwell, spring
    prameny a studánky na cestách, často ale v lese, spíše vhodné pro turisty – ale i pro motoristy, hodně zdrojů je v blízkosti cest. Navíc jsou místa propojená na server https://www.estudanky.eu/, o prameni si lze tedy zjistit dost informací (dostupnost, pitelnost apod.). Odkaz na server je v detailu pramene/studánky aplikace mapy.
  • veřejná WCpublic toilet
    často jedna z mála možností, jak se zbavit obsahu WC kazety. Ideální jsou místa přímo přístupná zvenčí, bez obsluhy. To lze ověřit přes funkci panorama, či google street-view
  • čistírny a prádelny
    bohužel vyhledá všechny čistírny a prádelny, k těm samoobslužným se musí člověk prohledat. Snad se to změní, zatím to není moc použitelné
  • Shell, Benzina
    tyhle čerpací stanice většinou nabízejí vodu, WC a najde se tam i nějaký ten kanál, lze zde tedy provést servis. Na rozdíl od jiných linků v tomto článku tady nejde o samostatnou kategorii.

Plánování – trasa výletu

V tomhle jsou tyhle mapy výborné – je možné vidět všechny turistické cesty a nejen to. Umí navíc si trasy naplánovat, uložit a synchronizovat mezi počítačem a mobilem – pokud tedy na obout zařízeních používáte stejný účet pro mapy. Uložené trasy i body si lze třídit do složek, což jen zvyšuje přehlednost. Plánovat i ukládat trasu lze jak na počítači, tak na mobilu. Práce s počítačem je o fous pohodlnější než na mobilu, ale i na něm lze používání hodnotit jako velmi pohodlné. Pro každou trasu navíc umí:

  • zvolit typ dopravy, tedy auto, kolo, pěšky atd.
  • délku trasy – abychom viděli, jak je trasa dlouhá a její časovou náročnost s ohledem na typ dopravy
  • reliéf trasy – pomůže vám to odhadnout, jaká asi bude náročnost plánované vycházky nebo vyjížďky na kole. A to jak doslova, zobrazením profilu trasy a nebo stručným přehledem výškových metrů
  • počasí na trase – co bychom se deště báli, že. Zobrazí se nejen aktuální počasí, ale lze si nastavit i předpověď na dny následující. U nás asi perfektně použitelné, ale při vysokohorské túře bych byl více než opatrný, zejména při výletu na skály mže být odpolední, byť jen krátká bouřka, nepříjemným zážitkem
  • zajímavosti na trase

Podrobnější popis, jak si naplánovat výlet je třeba tady.

Když nechci plánovat

Lze využít funkci Výlet po okolí. V detailu místa stačí ťápnout na Výlet po okolí a aplikace sama nabídne výlet po okolí a sestaví jeho itinerář. Základní parametry lze měnit, tedy typ výletu (pěší, cyklistika, běžky), tak jeho délku a tím i náročnost.

Hledání turistických zajímavostí

Nejen místo na spaní je při toulkách potřeba, i pěkná či zajímavá místa stojí za to vidět. Mapy mají jednak tipy na výlety (výletník), mimo to ale umí zobrazit vybrané zajímavé body – opět za použití kategorií.

*1) informace o kvalitě vody v přírodních nádržích je dostupná na http://koupacivody.cz/#

Další

Rychlé zkopírování a poslání polohy

V detailu každého místa si lze zkopírovat aktuální souřadnice a poslat je pak SMS zprávou, přes IM anebo emailem. Podobně lze podle nich v mapách vyhledávat

Kdo je majitelem pozemku

Pokud už někde spíte, můžete si zjisti, kdo je majitelem pozemku, respektive nahlédnout do listu vlastnictví v katastru, a to vše bez složitého hledání. Pochopitelně tahle funkce funguje jen v ČR. Označíte si na mapě místo – klikněte pravým tlačítkem, z kontextové nápovědy vyberte položku Co je zde a v panelu pak klikněte na Informace o parcele v katastru nemovitosti. Podobně to funguje i na mobilu, zde je ale problém s přesným určením místa. Řešení je jednoduché, začněte plánovat trasu, poté můžete start vybrat velmi přesně pomocí špendlíku na mapě, poté stačí ťápnout na start a dostanete informace o místě, včetně odkazu na katastr.

První pomoc

V aplikaci na mobilu lze nalézt i základní rady pro první pomoc – je to jen základ, nečekejte žádné detailní rady. Ale je dobré vědět, že se někde dá začít.

Nastavení

Pro nastavení mapy je dobré vypnout si ruční rotaci mapy (Nastavení -> Mapa -> Ruční Rotace Mapy). Mapa se pak blíží běžným papírovým mapám, se severem vždy nahoře. Pokud se používá aplikaci i pro navigaci, tak se jí toto nastavení netýká (i tam lze ale zapnout blokaci na sever přes Nastavení -> Navigace -> Sever vždy nahoře)

Závěr

Jak je vidět, lze mapy docela dobře používat pro většinu aktivit spojených s karavaningem. Na navigaci jsou samozřejmě vhodnější aplikace, ale mimo to zvládá tahle appka v telefonu docela dost věcí a to dobře. Nevýhodou snad může být jen trošku vyšší spotřeba energie. Baterie ubývá v telefonu rychleji – ale to je jen můj subjektivní pohled. Podrobnější pohled na mapy přináší i jejich porovnání s dalšími podobnými aplikacemi na serveru za horami. Je to sice starší, ale víceméně pořád platné porovnání.

  1. Zdravím, můžete mi prosím napsat, kde je focena úvodní fotka v článku?
    Děkuju
    Jirka

    To se mi líbí

    1. jestli myslíte tu fotku v záhlaví blogu – parkující obytky v horách, tak to je Tre Cime vItálii, https://auronzomisurina.it/en/three-peaks/. Až tam nahoře stojí parkování €45 první den (respektive 24h) a €25 za každý další den (obytka, normální auto co si pamatuji €30/15). Je to turisticky dost profláknuté a hlavně víkendy jsou dost rušné.

      To se mi líbí

  2. Moc díky za tento článek. Mluví mi z duše. Mapy.cz mám za top apku, i když lidi kolem mě kroutí hlavami. A já ji s úspěchem používám i jako navigační v autě, teď i na displayi auta skrze CarPlay.

    To se mi líbí

Napsat komentář

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com