Letem světem karavaningovým světem

Komentářů:

0

Malý přehled zajímavostí ze světa karavaningu za poslední dobu. V Rakousku došlo k okradení spících výletníků, v Austrálii mají kempaři šanci vyhrát za kempování milion, v Německu by byl zájem o nová vozidla, ale výroba nestíhá, i tak výrobci vybavení propouští. A v České republice si můžete na cestách zkusit trochu bloudění – takový malý tip na zastávky po cestě.

  1. Rakousko – temné stíny
    1. Zloději okrádají spící posádky
    2. Podvodné soutěže
  2. Austrálie – soutěž kempařů o „téměř“ milion dolarů
  3. Německo
    1. Vysoká poptávka, problémy ve výrobě
    2. Vaření
    3. Dometic propouští 244 zaměstnanců
  4. Česká Republika – bloudění

Rakousko – temné stíny

Zloději okrádají spící posádky

Objevují se případy nočního vykrádání obytných aut. Minulý týden například v Scheffau am Wilden Kaiser.  Zatímco německý pár spal v zadní části svého obytného vozu, do kabiny řidiče vnikli cizí lidé a odcizili finanční hotovost, tablet a boty, způsobená škoda je čtyřmístná částka v eurech. Auto byl zaparkováno na parkovišti u spodní stanice lanovky (zdroj).

Podobná událost se stala i na parkovišti na dálnici A10. 43letý muž z Bádenska-Württemberska zastavil v pátek večer na cestě na jih na parkovišti obslužné oblasti podél Tauernautobahn (A10) ve Flachau (Pongau). Jak informovala salcburská policie ve vysílání, neznámí pachatelé vylomili dveře spolujezdce. Ukradli zhruba 500 eur v hotovosti z peněženky, která byla přímo naproti spícímu 43letému muži. Němec si vloupání všiml až v ranních hodinách, kdy chtěl pokračovat v jízdě (zdroj)

Komentář: I když v 100% bezpečí nejste nikdy, ani doma, na dálničních odpočívadlech nenocujte. I když jak je vidět, i dříve relativně bezpečná místa mimo dálnice mohou nemile překvapit.

Podvodné soutěže

A když už jsme u kriminálních živlů v Rakousku, tak ještě jedno varování rakouské policie před podvodnou fb stránkou  „Wohmobile und Camper“, vytvořená 31. července 2022. Stránka láka na výhru jednoho ze čytř obytných aut po sdílení příspěvku. Abyste pak mohli vyhrát, musíte se registrovat. Odkazy vás postupně navedou na stránku s názvem „Zdraví pro vás“, kde byste měli zadat číslo svého mobilního telefonu a další údaje. A tak nějak přehlédnete, že se zavazujete platit i předplatné „Zdraví pro vás“ za pouhých €4.99 týdně. Obytný vůz asi nevyhrajete. (zdroj)

Austrálie – soutěž kempařů o „téměř“ milion dolarů

Austrálie je od nás hodně daleko a navíc má převrácené sezóny. Takže zatímco my si užíváme léta, tam panuje zima. I když jejich zima je od té naší asi přeci jen jiná. I tak ale pro toto období Australská Asociace Karavanového Průmyslu spustila kampaň „Cesta k milionu“ s šancí pro někoho vyhrát 1 000 000 $,

Kampaň si klade za cíl inspirovat a motivovat Australany, včetně 840 000 majitelů registrovaných obytných vozů, aby tuto zimu podnikli jeden nebo více výjezdů – „Camping Road Trips“.  Do kampaně je zapojeno více jak 1 420 kempů a jejich alternativ, pronajímatelé obytných vozidel a také další asociace a úřady. Kampaň běží od 1. června do 31. října a nabídne zúčastněným možnost zúčastnit se slosování o milion dolarů s šancí 1:250 – pokud nevyhraje, dostane v poukázkách 5.000 australských dolarů. Další čtyři pak dostanou poukázky po 1.000 dolarů.

Komentář: je asi jasné, že milion je taková vábnička, ale nápad je to zajimavý. A to i počtem zapojených subjektů. (zdroj)

Německo

Vysoká poptávka, problémy ve výrobě

V Německu bylo v prvním pololetí nově zaregistrováno 55 202 obytných vozidel (auta + přívěsy). To je pokles o 12.2 procenta ve srovnání s rekordním rokem 2021, ale stále to představuje druhý nejlepší výsledek v historii odvětví za toto období. Čísla by byla vyšší, ale stagnující dodavatelské řetězce způsobují velké problémy již více než rok. Zejména v případě obytných aut chybí podvozky, a tak jejich 40 985 nových registracích znamená pokles o 15.9 %. S počtem 14 217 kusů jsou obytné přívěsy na stejné úrovni jako v předchozím roce (+ 0,8 procenta).

I tak představuje počet registrací za prvních šest měsíců roku druhý nejlepší výsledek v historii, a to i přes obrovské problémy ve výrobě a dodávkách způsobené nedostatkem materiálů a komponentů. Nové registrace v lednu a únoru dokonce překonaly hodnoty z roku 2021,

Jak částečně, tak plně integrovaná vozidla i kompaktní modely jsou stále velmi žádané ze strany zákazníků a prodejců, ale zejména nedostatek podvozků vozidel představuje pro výrobce velké výzvy. U podvozků pro ultrakompaktní obytné vozy (tzv. kempery, typ VW California) je oproti jiným typům obytných vozů lepší situace, a proto tržní podíl těchto modelů letos vzrostl (stejně jako u nás

Výrobci, kteří vyrábějí obytné vozy a karavany, v poslední době stále častěji přecházejí na výrobu karavanů, aby kapacitně vytížili výrobu a uspokojili vysokou poptávku. Nedostatek materiálu a komponentů ale také způsobuje stále větší mezery v zásobování ve výrobě karavanů,“ vysvětluje Daniel Onggowinarso, výkonný ředitel Asociace karavaningového průmyslu (CIVD): „Spolehlivé předpovědi jsou v současné době nemožné. Stejně jako v mnoha jiných odvětvích ekonomiky jsou rámcové podmínky v našem průmyslu velmi nestálé v důsledku dodavatelských řetězců a globálních krizí. Doufáme, že do léta příštího roku se situace s dodávkami uklidní a přes všechny problémy věříme v budoucnost, protože nadšení Němců pro obytné vozy a karavany je nezlomné.“ (zdroj)

Vaření

Popularity kempování využívají i v televizi. Šéfkuchaři „ARD-Buffet“ Antonina Müller, Kevin von Holt, Sören Anders, Rainer Klutsch a Daniele Corona ukazují, co je kulinářsky možné s malým kuchyňským vybavením. Pořad je možné sledovat od pondělí do pátku od 12:15 do 13:00 na prvním kanálu a všechny díly jsou po dobu jednoho roku od odvysílání dostupné v mediálním centru ARD. Recepty jsou různé: Od sicilského těstovinového salátu až po grilované hovězí steaky s kozím sýrem, pro každou chuť a pro každou malou obytnou kuchyni je tu něco. Kromě toho se diváci poradny ARD v prvním srpnovém týdnu mohou těšit na mnoho dalších témat souvisejících s dovolenou s mobilním domem nebo karavanem. Všechny recepty jsou také k dispozici k vytištění v praktickém kempingovém formátu, včetně seznamu surovin , na ardbuffet.de , v aplikaci „ARD-Buffet“ nebo přímo jako PDF (to si lze nechat přeložit přes webovou službu)

Dometic propouští 244 zaměstnanců

I přes rostoucí zájem o karavany a rostoucí ceny konečných výrobků utlumují někteří výrobci své aktivity v dražších zemích. Výroba v pobočce Siegen společnosti Dometic GmbH v průmyslové oblasti Käner Weißtal bude zcela uzavřena v červnu 2023, zakázky budou přesunuty do závodu v Jászberény v Maďarsku. Výrobní náklady v Maďarsku jsou pro skupinu levnější než v Německu. Výroba chladniček pro karavany byla postupně přesouvána a objem výroby klesal už poslední dva roky. Společnost tento krok zdůvodnila dvěma nevyužitými závody na výrobu chladniček v Evropě.

Komentář: Po zkušenostech s chladničkou Dometic RC 10.4, vyráběnou v Maďarsku, bych to hodnotil jako špatný krok. Překvapuje mne, že výrobek prodávaný za takovou cenu, trpí výkyvy kvality (za tři roky mám čtvrtý kus) a přístup lokálního zastoupení Dometicu k reklamacím není zrovna příkladný.
Asi postupně zmizela ta skandinávská/německá kvalita a to díky touze vydělávat více a více.

(zdroj)

Česká Republika – bloudění

Pokud si chcete ozvláštnit cestování v obytném voze zejména s malými dětmi, můžete po celém území republiky udělat kratší zastávku a hledat cestu v bludišti. Již po páté můžete navštívit 25 různých kukuřičných bludišť na 19 místech po celé ČR, které jsou větší než fotbalové hřiště. Novinkou je i noční bloudění v srpnu. Letos bude každé bludiště ve tvaru jednoho unijního státu.

Seznam bludišť i souřadnice míst na zaparkování naleznete na stránkách projektu: https://www.kukuricaci.cz/prehled-bludist

úvodní obrázek: Julius DrostUnsplash

Napsat komentář

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com