Francie: dochází pohonné hmoty aneb kde mají naftu pro obytná auta

Komentářů:

0

Aktualizace: v pátek 14.10 se povedlo dospět ke kompromisu ohledně požadavků. Ze sedmi rafinerii jich nadále stávkuje pět. Ne všechny odborové svazy chtějí kompromisní návrh akceptovat, na 18.října je plánována generální stávka. Dostupnost paliv ve Francii je dílem náhody, zhruba třetina čerpacích stanic nemá benzín nebo naftu. O víkendu bude výjimečně povolen provoz cisteren.

V neděli 9. října vstoupili pracovníci rafinérii Total a ExxonMobil do stávky. Ta se nešťastně setkala s průběžně probíhající slevovou akcí na pohonné hmoty, kdy například společnost Total přidala k vládou prosazené slevě 30 centů na litr pohonných hmot další slevu ve výši 20 centů. Její čerpací stanice se tak potýkaly s vyšší návštěvností. Zájem a stávka způsobují problémy se zásobováním , velká řada čerpacích stanic na značné části francouzského území nyní nemá pohonné hmoty, zejména benzín, ale na některých místech dochází i nafta. Část stanic, které mají ještě zásoby, omezují prodej – například pro vozidla do 3.5t jen na 30 l.

Jak najít pumpu s pohonnými hmotami?

Francouzská vláda spustila interaktivní mapu dostupnou na webu prix-carburants.gouv.fr . Tato mapa zobrazuje všechny čerpací stanice, které ještě mají pohonné hmoty a je pravidelně aktualizován. Vyhledávat lze podle typu paliva čí místa. Tato stránka je ale kvůli velkému množství aktuálně podaných požadavků přetížena a často nefunguje

Použitelnější tak může být stránka aktualizovaná samotnými motoristy s názvem  Pénurie mon essence . Tato stránka zobrazuje otevřené čerpací stanice s pohonnými hmotami. Přístup na stránky je pomalý, ale naštěstí fungují. Jak napsali karavanistický web Camping-Car, dnes v poledne, 10. října 2022, je na předměstích Paříže 90 % stanic zcela bez pohonných hmot.

TotalEnergies také zveřejnil mapu se seznamem všech svých stanic ve Francii a v Evropě. Užitečné pro majitele obytných vozů pobývajících v blízkosti hranic.

Další aplikace

Existuje také velké množství aplikací pro chytré telefony a tablety, které vám umožní najít stanici, která má ještě palivo a jeho cenu. Francouzské stránky doporučují tyto tři aplikace:

Výhled

Situace je snad jen dočasná, neboť politici i samotní představitelé rafinérii se vyjádřili pro co nejrychlejší vyřešení této krátké krize. Premiérka Elisabeth Borneová doufá, že zásobování bude obnoveno do poloviny týdne a vedoucí představitelé Esso-ExxonMobil jednají s odbory a doufají , že bude rychle dosaženo dohody.

Nicméně pokud plánujete vyjet s obytným vozem v nejbližší době do Francii a nebo ve Francii jste, vyplatí se doplnit nádrž při první příležitosti a nebo před vjezdem do země.

Zdroj

Úvodní obrazek: Radio France, Pénurie de carburant : le gouvernement est-il dépassé par la situation ?

Napsat komentář

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com