Vyhlídkové trasy na Balkáně – Černohorská Čtyřka

Komentářů:

8

Mimo Chorvatsko a Slovinsko nepatří země bývalé Jugoslávie mezi hojně navštěvované či popisované cíle. Což je škoda, rozhodně mají co nabídnout – třeba malá Černá Hora. Pro mnohé je tato země jen idylickou letní prázdninovou destinací s krásnými plážemi a historickými městy kdesi pod Chorvatskem. V hlavní sezóně zde bývá rušno, ale pokud se vypravíte do hor, naleznete jiný a poklidnější svět. Černá Hora je ideální pro ty, kteří hledají aktivní poznávací pobyt. Nabízí různé aktivity od pěší turistiky přes rafting na divoké vodě až po ferraty (pravda, jen dvě). Stručný přehled možností lze nalézt například v tomto článku na stránkách All4Camper.

Tento malý balkánský klenot lze prozkoumat po silnici pohodlně za týden, ale poznávání můžete kombinovat s lenošením na plážích a tak si zde užít klidně celou dvoutýdenní dovolenou. Silnice jsou obecně v dobrém stavu, i když jsou obvykle dost úzké a řízení, zejména obytného vozu, vyžaduje neustálé soustředění. Cestování v Černé Hoře s obytným vozem vám ale dá volnost a umožní snadno prozkoumat některé vzdálenější oblast. Můžete tak navštívit některé méně známé a klidnější památky a nocovat v úžasných oblastech s neuvěřitelnými výhledy na hory.

V Černé Hoře na přilákání turistů aktivně pracují a dokladem je i čtveřice vyznačených vyhlídkových silnic . Trasy jsou číslované a v následujícím seznamu jdou uvedeny trochu netradičně, na přeskáčku a to podle své délky:

  1. Trasa č.4 – Kruh kolem Kority v délce 65 km
  2. Trasa č.2 – Durmitorský prsten v délce 76 km
  3. Trasa č.3 – Moře a vrcholky v délce 283 km
  4. Trasa č.1 – Koruna Černé Hory v délce 800 km
  5. Další informace
    1. Základní pravidla
    2. Silnice
    3. Parkování
    4. Kempování a přespávání
    5. Poplatky
      1. Silnice
        1. Tunel Sozina
        2. Kotorský záliv
      2. Národní parky
    6. Pro inspiraci a plánování
  6. Zdroje
přehledová mapka všech čtyřech tras v Černé Hoře

Ale než se budu jednotlivým trasám věnovat důkladněji, tak snad jen malá upoutávku z několika fotek poskytnutých Národní organizací cestovního ruchu Černé Hory (National Tourism Organisation of Montenegro). Na jejich stránkách lze najít všechny trasy podrobně popsané, u dvou z nich je pak k dispozici i audio průvodce. Tedy nahrávky s povídáním o každém místě, i když tedy dostupné jsou jen v angličtině, němčině a srbštině. Ke stažení jsou pak nejen trasy v GPX formátu, ale i pdf průvodci k vytištění, se spoustou povídání o místech na trase i s tipy, jak ji co nejlépe projet, kam si vyšlápnout na výlet, jaké vyhlídky stojí za to a jaké pamětihodnosti vás čekají. Rychlé odkazy na tyto zdroje naleznete na konci článku.

A nyní již k vlastním trasám – i když na začátek asi jedno varování pro jízdu s obytným autem. Navrhované trasy lze projet i obytným autem, ale některé silniční úseky nejsou vhodné pro velké obytné vozy. I s menším obytným autem přijdou vhod zkušenosti s jízdou na úzkých horských silnicích. Všechny trasy jsou sjízdné pro vozidla s délkou do 6 metrů, šířkou do 2 metrů, výškou do 2,60 metru a hmotností do 5 tun. Věnujte ale pozornost omezením zmíněných v popise každé ze čtyř tras:

Trasa č.4 – Kruh kolem Kority v délce 65 km

  • Místní název Krug oko Korita, anglicky pak Circle around Korita
  • Na okruh bude stačit jeden den
  • Není vhodná pro obytné vozy delší než 7 metrů a širší než 2,30 metru.
  • Doporučuje se jet tento okruh po směru hodinových ručiček
  • Na trase nejsou žádné čerpací stanice. Doplňte si palivo na některé z čerpacích stanic v Podgorici.
  • Pro tuto vyhlídkovou cestu je k dispozici audioprůvodce
  • Nejlepší doba na absolvování – květen až říjen

Tato trasa je ideální pro jednodenní výlet z Podgorice a ideální možnost, jak se zchladit v horkém létě. Okruh kolem Kority vede do kopce do Kuči až do nadmořské výšky 1 400 metrů, na náhorní plošinu Kučka Korita. Po cestě lze podniknout výlety a výšlapy na vyhlídky, ale pozor na vhodné oblečení, na túry jsou doporučené pevné boty. Hned za Podgorici lze vidět pevnost Medun. Z Kority lze podniknout 4,8 km dlouhý výšlap na Grlo Sokolovo („Sokolí hora“). Výhled do více než tisíc metrů hlubokého kaňonu Cijevna a na další údolí, které se nachází v údolí Sokolího potoka, byste si v žádném případě neměli nechat ujít. Absolutním vrcholem této panoramatické cest jsou pak 2 500 metrů vysoké vrcholky pohoří Prokletije.

Trasa č.2 – Durmitorský prsten v délce 76 km

  • Místní název Durmitorski prsten, anglicky pak Durmitor Ring
  • Na okruh bude stačit jeden den
  • Obytným autům a dodávkám se doporučuje jet po směru hodinových ručiček (běžná auta proti směru)
  • Nedoporučuje se pro obytná auta nad 6 metrů délky, 2 metrů šířky a vyšší než 2.6m
  • Návštěvníci národního parku Durmitor parku nebo přírodního parku Piva musí mít platnou vstupenku. Vstupenky lze zakoupit přímo v strážců na parkovištích podél Durmitorského okruhu.
  • Na této panoramatické trase nejsou žádné čerpací stanice. Doplňte si palivo na některé z čerpacích stanic.
    v Žabljaku, Šavniku nebo Plužine.
  • Počasí se zde může velmi rychle změnit , takže sledujte předpověď počasí a pokud se  vydáte mimo silnice, nezapomeňte mít  dobré  turistické vybavení
  • Pro tuto vyhlídkovou cestu je k dispozici audioprůvodce

Tohle je pravděpodobně nejkrásnější vyhlídková silnice v Černé Hoře. Osmdesátikilometrový okruh začíná v městečku Žabljak a provede takovými unikáty, jakými jsou  kaňon Tara ,  Sušické  jezero, Pivska Planina a  pohoří  Sedlo . Trasa vede národním parkem, vstupné pak čini €3. Národní park Durmitor byl založen v roce 1952, je zapsán na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO a má rozlohu 32 500 hektarů. Podrobnější ceník najdete zde.

Hned na začátku trasy nevynechejte   Crno  Jezero , Černého jezera. Kolem jezera vede  3,5 km dlouhá okružní trasa  , kde máte skvělé výhledy na smaragdově zelenou vodu a téměř  2 300 m vysoký vrchol  Medjed .

Kempy v národním parku Durmitor nebo poblíž:

  • Kemp  kod Boce  má  30 míst pro karavany a karavany  a velmi jednoduchý ceník – €2 za obytné vozidlo, €2 za osobu a €2 za elektřinu.
  • Autocamp  Ivando  má také  30 míst  s elektřinou

Trasa č.3 – Moře a vrcholky v délce 283 km

  • Místní název More i Visine, anglicky pak Sea and Heights
  • Na celý okruh si vyhraďte 3 až 4 dny
  • Různé alternativní trasy prodlouží celkovou délku cesty až na 453 km
  • Úsek podél pobřeží Skadarského jezera a alternativní trasy 3B a 3C nejsou vhodné pro velká obytná vozidla (delší než 7m a širší než 2.3 m)
  • Úsek cesty z Kotoru do Njeguši/směr Cetinje má 25 zatáček/serpentín a řízení zde vyžaduje zkušenost a opatrnost. Tato silnice je poměrně úzká a může být rušná, takže nejlepší čas pro jízdu je brzy ráno nebo pozdě odpoledne, což vám umožní vyhnout se velkým výletním autobusům!
  • Po cestě je dostatek čerpacích stanic, stejně jako restaurací a dalších obchodů
  • Nejlepší doba na absolvování – květen až říjen, pozor na stav vozovek ve vyšších polohách po období dešťů

Na této cestě si užijete všeho – historických měst, vrcholů hor, moře i dlouhé písečné pláže. Na pobřeží Jaderského moře Černé Hory jsou krásná města, jako je Perast, který je chráněn jako světové dědictví UNESCO. A je zde ještě jedna zajímavost: nejjižnější fjord Evropy*,  Boka Kotorska (Kotorský záliv). Ten zasahuje až 30 kilometrů hluboko do černohorských hor. A na druhém konci trasy, u hranic s Albánii, pak leží Velika Plaza („Velká pláž“). Je to 12 km dlouhý úsek písečné pláže, jedná se o jednu z nejdelších pláží v Evropě. 

*) o fjord se nejedná, zátoka není ledovcového původu, je zde jen jistá vizuální podobnost

Tipy na místa na stání:

  • Kemp Camping Zlokovic  – 50 míst, ceny od €15.
  • Oasis Jaz : Placené parkoviště pro 8 obytných aut na oploceném soukromém bytovém pozemku na pláži Jaz – Budva. 15 eur za noc/mobil, 20 eur v červenci a srpnu. Lze používat celoročně. 
  • Kemp autocamp Miami (Velika Plaza), 40 míst, od €24

Trasa č.1 – Koruna Černé Hory v délce 800 km

  • Místní názav Kruna Crne Gore, anglicky pak Crown of Montenegro
  • Na celý okruh si vyhraďte jeden až dva týdny – je to tedy vhodný tip na celou dovolenou
  • Nejlepší doba na absolvování – květen až říjen,
  • Části silnice vedoucí ze Šćepan Polje do Žabljaku napříč Durmitor nejsou vhodné pro velké obytné vozy a obytné vozy (delší než 7 metrů a širší než 2,3 metrů), řidiči menších obytných vozů by měli mít určité zkušenosti s jízdou na úzkých horské silnice. Zvláštní pozornost je třeba věnovat jízdě na následujících silnicích: Plužine – Šćepan Polje, Pišče – Žabljak, Andrijevica – Kolašin a Petnjica – Rožaje
  • Po ceste je dostatek čerpacích stanic, stejně jako restaurací a dalších obchodů – s výjimkou oblasti národního parku Durmitor

Tato trase vede po méně frekventovaných silnicích. Nabízí se tak příležitost podívat se na život místních, budete mít i čas na odpočinek a zábavu. Projdete třemi národními parky, dvěma přírodními rezervacemi a UNESCO památkami.

Další informace

Černá Hora má rozlohu  13 812 km² a žije zde zhruba 620 000 obyvatel.  Hlavní město je Podgorica s populací čítající cca 152 000 lidí. V Černé Hoře se platí eurem, platit lze i běžnými platebními kartami Visa a Master Card.

Základní pravidla

  • svícení za jízdy i ve dne
  • všechna vozidla musí být vybavena: reflexní bezpečnostní vestou , lékárničkou a v závislosti na počasí i
    zimní výbavou (pneu, řetězy)
  • povolený obsah alkoholu v krvi je 0,3 promile
  • dovolená nejvyšší rychlost je v osadách 50 km/h a 80 km/h mimo osady ( pokud není upraveno jinak dopravním značením).

Silnice

  • Většina silnic je standardní obousměrná, široká asi 6 metrů.  Jsou tedy poměrně úzké, zvláště pokud se potkáte s dalším obytným autem nebo náklaďákem.  
  • Dvouproudové komunikace jsou poměrně vzácné a objevují se pouze kolem větších sídel.
  • Černá Hora je země hor a jako takové mají silnice horský charakter, se spoustou zatáček. Řízení tak může být docela únavné, na cestu si vyhraďte dostatek času a neočekávejte, že se někam dostanete rychle.
  • Místní řidiči se mohou zdát trochu netrpěliv. . Předjíždění je zde časté – s obytným vozem buďte ohleduplní a třeba jednou za čas úmožňete bezpečné předjetí.
  • Počítejte i s nutností zpomalit kvůli předjíždějícím vozidlům v protisměru. Berte to s klidem.
  • V pobřežních oblastech a městech jsou komunikace v dobrém stavu. Na venkově a v horách se mohou trochu rozpadat, očekávejte výmoly a rozbitý asfalt s úzkými zatáčkami a četnými tunely.
  • V pobřežních oblastech očekávejte během turistické sezóny hustý provoz.

Parkování

  • Podél rušných pobřežních oblastí, jako je Kotorský záliv, bude parkování trochu problematické, zejména během hlavní turistické sezóně v letních měsících.  Pláže mívají parkoviště, od bezplatných až po velmi drahé.

Kempování a přespávání

  • Černá Hora má dostatečný počet kempů, ale divoké kempování je divoce tolerováno (ačkoli je de jure nezákonné). Přehled kempů je dostupný na stránkách slovinského Avtokampi.
  • Národní parky mají oblasti vhodné pro kempování a za přenocování si účtují malý poplatek (často €3 za vozidlo a noc, lépe vybavená místa až €10 – viz ceník u jednotlivých parků níže).
  • Chovejte se při kempování na divoko/nocování zodpovědně. Možnosti zbavení se odpadu (šedé vody, obsahu chemického WC) jsou omezené, veřejných toalet je poměrně málo. Proto je vhodné jednou za čas vyhledat kemp a zde servis provést.

Poplatky

Silnice

S poplatky v souvislosti s použitím silnic se zde setkáte jen na dvou místech – v tunelu Sozina a při platbě za trajekt přes Kotorský záliv

Tunel Sozina

Auto s přívěsem a obytné vozidlo do 3.5t je zařazeno do kategorie III. Obytné vozidlo nad 3.5t a vyšší auto do 3.5t s přívěsem (nad 1.90) do kategorie IV. Detailnější informace na https://monteput.me/naplata-putarine/cijene/

  • Kategorie III: €5
  • Kategorie IV: €10
Kotorský záliv

Použití tohoto přívozu není nezbytně nutné, alternativou je poměrně zdlouhavé objetí zálivu po silnici. Provoz přívozu je 24 hodin denně, čekací doba cca 15 minut. Platba možná v hotovosti nebo kartou na místě, nejde koupit v předprodeji. Od poloviny července do poloviny srpna mohou být čekací doby dlouhé, doporučuje se přijet brzy ráno (do 8:30) a nebo naopak pozdě odpoledne. Více informací a podrobnější ceník na https://ferry.co.me/en/pricelist:

  • za auto s přívěsem: €9.30
  • za obytné auto do 5 t: €10.5
  • za obytné auto nad 5t: €14.50

Národní parky

Za vstup do národních parků se platí vstupné. Obvyklá částka je €1-4 za osobu a den, lze zakoupit i vícedenní vstupenky. Při delším pobytu stojí za zvážení pořízení celoroční vstupenky do všech národních parků, která stojí €13.50 na osobu. Detailnější ceníky lze najít na následujících stránkách, včetně ceny za táboření:

Pro inspiraci a plánování

Vydavatelství Lonely Planet vydala průvodce Černou Horou a to v edici z roku 2017 a aktualizované vydání z roku 2022. Cena staršího vydání začíná už na 199 Kč, aktuální vyjde na cca 300 Kč. Knižního průvodce „Černá Hora – inspirace na cesty“ vydalo i nakladatelství Lingea, stejně jako Freytag & Berndt

Zážitky z cest po této zemi, zejména z pobřeží, najdete i na stránkách Bydlíkem Evropou.

Inspirací pro různé aktivity může být tento článek na stránkách All4Camper: Tipy na aktivní dovolenou nejen karavanem v Černé Hoře, která je na zážitky více než bohatá

A nalákat na cestu může i některé z těchto videi:

Zdroje

Fotografie v tomto článku pochází z archivu Národní organizací cestovního ruchu Černé Hory (National Tourism Organisation of Montenegro)

  1. Dobrý den.
    Letos v září převoz Kotor obytné auto do 3,5t-10,50eur

    Líbí se 1 osoba

    1. Dík, už jsem našel asi lépe aktualizované stránky s ceníkem a ceny v článku upravil, skutečně zdražili. Jen těch 10.5 by mělo být i podle toho ceníku do 5t.

      To se mi líbí

      1. Dobrý den. Ceník nevím pouze jsem napsal co jsem platil.

        To se mi líbí

        1. jj, ještě jednou děkuji. Ceník jsem na základě vašeho prvního komentáře už našel aktuálnější a do článku přidal, jen se podle něj platí €10.5 i za obytné auto nad 3.5t až do 5t. Ty těžší pak platí ještě o pár euro více.

          To se mi líbí

  2. Vladimír Potůček avatar
    Vladimír Potůček

    To je tak skvěle sestavený, moc děkuju, jste skvělí, tolik jste toho pojezdili a ještě to sdílíte a nezištně sepíšete a upozorníte na všecko. Teď to jen všecko stihnout pojezdit.

    To se mi líbí

    1. Asi vás trochu zklamu, ale do Černé Hory cestu teprve plánuji, tenhle článek je tak trochu vedlejším produktem přípravy. Původně jsem hledal, co stojí za to projet a narazil na perfektně zpracované trasy od místní organizace na podporu cestovního ruchu – ta poskytla i fotografie. Nicméně jedno z přiložených videí je shodou okolností od místního karavanisty a se stejnou značkou vestavby, jakou máme i my (Clever).

      To se mi líbí

      1. Vladimír Potůček avatar
        Vladimír Potůček

        Tak to se tam snad potkáme. Nevadí, že cestu teprve plánujete. Meritem mé pochvaly stejně bylo to ostatní, nezištnost, sestavení, sdílení, informace a tak. V.

        Líbí se 1 osoba

  3. […] There are only two places where you will be charged for road use – the Sozina tunnel and the ferry across the Bay of Kotor. Smaller amounts may also be charged for driving on some national park roads (see the National Parks section in the article on scenic routes in Montenegro) […]

    To se mi líbí

Napsat komentář

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com