Dealer musí dodat nový obytný vůz Knaus Boxstar

Komentářů:

0

V Německu se už nějakou dobu řeší i problémy kolem emisí u vozidel ze skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA / nyní: Stellantis). Frankfurtské státní zastupitelství vyšetřuje Fiat od léta 2020 – zatím bez zveřejněných výsledků. Záležitost se týká až dvou stovek tisíc obytných aut , základní vozidlo Fiat Ducato totiž používá nejvíce výrobců obytných aut. U motorů Fiat Diesel Multijet bylo zjištěno nepřípustné vypínacími zařízení, které zajišťovalo splnění emisních limitů během zkoušky, nikoliv v reálném provozu.

V tomto skandálu s naftovými emisemi rozhod nedávno,5. března 2024, Bamberský vrchní zemský soud tak, že prodejce musí žalobci dodat zbrusu nový obytný vůz výměnou za vadný. Obytné auto s motorem z Fiatu bylo podle soudu vybaveno nepřípustným vypínacím zařízením, které neoprávněně manipulovalo s emisním systémem.

Hlavní body kauzy

  • Žalobce zakoupil nový obytný vůz Boxstar 600 DQ od společnosti Knaus dne 9. ledna 2020 za částku 53 859,20 €. Vozidlo je vybaveno motorem Multijet F1AGL11C, Euronorm: 6, 2,3 ccm a 150 HP.
  • Čištění výfukových plynů v obytném voze Boxstar 600 DQ má být podle žalobce regulováno – tedy manipulováno – v závislosti na venkovní teplotě pomocí tzv. termookna. Mezi 15 °C a 39 °C se recirkulace výfukových plynů (EGR) nesníží, mimo toto okno se recirkulace výfukových plynů sníží. Systém čištění výfukových plynů se pomocí časovače vypne také poté, co motor běží přibližně 21 minut.
  • Žalobce mimo jiné požadoval po prodejci dodání bezvadného, ​​identického a zcela nového obytného vozu. Vozidlo bylo v době podání žaloby ještě v dvouleté záruční době.
  • Vrchní zemský soud v Bamberku částečně vyhověl požadavkům žalobce a nařídil prodejci obytných vozů dodat identické, zcela nové a bezvadné obytné vozidlo. Soud nezajímalo, že Knaus podle vlastních vyjádření již nemá předmětný model skladem jako nový (návrh dodat ojeté vozidlo soud zamítl). Knaus v současnosti vyrábí pouze obytné vozy s motory v emisních třídách Euro 6d a Euro 6dTemp.
  • Bamberský vrchní zemský soud nepřipustil odvolání proti rozsudku. Rozsudek je tedy právně závazný. Prodejce má nyní stále možnost podat stížnost ke Spolkovému soudnímu dvoru, pravděpodobnost úspěchu je ale minimální.


Podle advokátní kanceláře Dr. Stoll & Sauer se nyní podstatně zvyšují šance spotřebitelů na získání kompenzace. Poškození by měli vyhledat právní pomoc, aby mohli uplatnit své nároky. V budoucnu jim totiž hrozí zákazy řízení a ztráta hodnoty obytného auta, pokud své nároky neuplatní včas u soudu.

Zdroje:

Úvodní obrázek: mix pixel2013 from Freerange Stock a Knaus

Napsat komentář

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com