Vyplatí se vzduchové pérování?

Komentářů:

5

Po zveřejnění článku Koupí útraty nekončí aneb „cena prvních banánů pro opici“ se na mne obrátil jeden z čtenářů s dotazem na zkušenosti s dovybavením obytné vestavby vzduchovými měchy na zadní nápravě. Také uvažoval o jejich pořízení, ale hledal nějaké osobní, uživatelské zkušenosti. Požádal mne, zde bych mu nepopsal, jaké jsem pozoroval rozdíly v jízdních vlastnostech, komfortu jízdy a podobně.
Protože tohle téma by asi mohlo zajímat více lidí, vznikl z toho nakonec tento článek. Ono jich moc na tohle téma není – ale určitě si přečtěte i následující dva články na webu Náš parťák obytňák – tam je na naše poměry velmi detailní popis jak instalace, tak i zkušeností – a je tak vyčerpávající, že je zbytečné o tom zkoušet psát znovu. A je úplně jedno, že to byla instalace do polo integrálu, do vestavby to vypadá stejně. Snad jen jediný rozdíl je, že já si měchy, taktéž české výroby, nechal naistalovat od firmy Odak (a byl jsem velmi spokojený). A tady jsou ty dva zmíněné články:

A moje odpověď?

Tazateli jsem odpovědel toto:

Co se týče měchů – já si je nechal naistalovat po dvou či třech měsících užívání vozidla, navíc před více než rokem a půl. Tak se mi to bude těžko porovnávat. Auto subjektivně lépe (co si pamatuji)  zadní nápravou překonávalo nerovnosti a prahy na cestách, do karosérie nešly takové ty tupé rány, je to změkčené – a co si pamatuji poměrně výrazně byl velký rozdíl v jízdě po silnici z kostek (kočičích hlav), kde se to auto chovalo citelně lépe. Ale pořád je to dodávka.

Celkový dojem mi ale i tak kazí přední náprava, tam do budoucna uvažuji o instalaci jiných tlumičů – až dosavadní doslouží. Jinak ODAK není jediný, dělá to i  Goldschmitt. Ti umí i celkové vzduchové odpružení, ale tam jsou ceny kolem 5-6000 eur.

Mimo možnosti částečného vyrovnání (používám často, klíny to sice nenahradí, ale pomůže) je i auto více zvednuto a nesedí „na zadku“ ani při zatížení (nosič kol, voda) – v reálu je to dost patrné, pro srovnání snad poslouží tyto dvě fotografie:

A jiná zkušenost

Shodou okolností se mi ozval ale i další karavanista, pan Vladimír Vojta, taktéž majitel vestavby značky Clever, který si měchy nechal čerstvě namontovat. Požádal jsem jej tedy také o jeho bezprostřední zkušenost a názor na toto technické vylepšení:

Dnes jsem přesvědčený, že to určitě stálo za to. Na servis jsem přijel prázdný a i tak dle mechanika auto vzadu sedělo téměř na dorazech. Je to tím, že mám verzi light a tak i „podvozková skupina“ je asi dělána na menší zatížení (dle mechanika do 3 100 kg, byť v TP je uvedeno 3 500 kg). To mohlo být příčinou, že plně naložené auto mně víc „drncalo“. Jízdní zkušenost zatím moc posoudit nemohu, neboť jsem jel zatím pouze těch 120 km po dálnici
domů. Ale zase dle mechanika by to mělo lépe sedět při manévrování v rychlosti, jako např. při vybočení při předjíždění atd. Tak subjektivně jsem trochu lepší pocit měl.

Když to shrnu, tak benefity jsou pro mě následující:

  • lepší jízdní vlastnosti (předpokládám, že se více ukáží)
  • plynulejší jízda s menším drncáním při plném naložení
  • možnost využití nejvyšší povolené hmotnosti do 3 500 kg (třeba i při přeložení přes) aniž by nástavba seděla na dorazech pérování. Tzn. při vyšším zatížení si více natlakuji, při prázdném povolím.
  • možnost vyrovnání náklonu vozu při zakempování bez polohovacích nájezdových klínů (samozřejmě s určitými limity)
  • kompresor pro plnění dalších doplňků jako nafukovačky, balony, čluny na vodu apod.
  • kompresor pro dohuštění pneumatik. Byl jsem ubezpečen, že pokud hadičku od kompresoru protáhnu napříč vozem přes posunovačky naproti, dosáhnu i na pravé zadní kolo

Já toho teď rozhodně nelituji. Tady jsou i ceny jednotlivých komponentů, jak mi je předem z ODAKU poslali (ceny uvedeny bez DPH) :

  • sada dvouokruhová                 7200,-Kč
  • kovový kompresor 10,3bar      850,-Kč
  • ovládací panel                             800,-Kč
  • rozbočka s hadicí                       750,-Kč
  • montáž                                        2500,-Kč

Poznámky:

  • S daní vychází vzduchové měchy aktuálně na cca 15.000 Kč. Před rokem a půl jsem platil 14.641,- Kč, zdražení za ten čas je tedy minimální.
  • Mám podvozek 35, tj. zatížení náprav 1850 a 2000 kg.
    Existují ale i podvozky:
    • 33 (přezdívaný light, 1750 a 1900 kg),
    • 30 (pro vestavby se nepoužívá, 1630 a 1650 kg)
    • 4-35 (přezdívaný heavy nebo maxi, 2100 a 2400kg)

Závěr

Dle mého se instalace vzduchových měchů vyplatí. Zlepšení chování je cítit a navíc je možnost mírné korekce roviny vozidla při zastavení – to využívám poměrně často. Je sice pravda, že je auto vzadu trochu výše, ale to v praxi nevadí, parkoviště stejně mají většinou sklon a auto alespoň nevypadá přetíženě.

Montáž provádí více firem, mimo zmíněné ODAK , Karavany Pro, tak třeba na slovensku Karavan Sk, instalaci si mnozí provádí i svépomocí.

  1. Já jsem si měchy nechal také nainstalovat a spokojený příliš nejsem. Mám vestavbu Woodvans na Jumperu L4H3 a podvozku heavy. V podvozku bude asi problém. heavy podvozek má z výroby dvojitá listová pera vzadu a pokud se k tomu přidají ještě měchy, tak už je to moc tvrdé. Momentálně jezdím s měchy téměř vyfouklými. Je otázkou, jak se to bude chovat více naložené, to jsem ještě neměl možnost vyzkoušet. Zvažuji vyměnit dvojité listy za jednoduché a potom přifukovat měchy dle potřeby. Doufám, že to pomůže.

    Líbí se 1 osoba

    1. Libore, nechtel byste se pridat do skupiny „Profi obytné vestavby a vše kolem toho.“ na FB? Nedavno tam by dotaz na zkusenosti s Woodvans a zda se, ze tam zadny majitel jeste neni. Mne osobne by Vase zkusenosti take velmi zajimaly. Freedom je pro me momentalne jeden z kandidatu. Odkaz na skupinu kdyztak tady: https://www.facebook.com/groups/199769051886689

      To se mi líbí

      1. ve skupině jsem, ale dotazu na Woodvans jsem si nevšiml, já na FB nechodím moc často…. Kouknu tam a zareaguji

        To se mi líbí

    2. Já také zvažuji mechy. Asi nejvíce mi vadí že zadní náprava je na dorazu.
      Trochu mám ale pochybnosti jestli to nebude jen jediná výhoda (zvednutí zadku). Mám L2H2 a přijde mi, že ten přínos jinak moc velký nebude. Navíc jsem někde četl, že zadek je pak výše než předek.
      Máte někdo zkušenosti s podobným autem?

      To se mi líbí

  2. Mám sice polointegrál, ale i tak bych rád přispěl do debaty. Instalace měchů (taky u firmy ODAK) bylo jedno z nejlepších (i když dost odkladané) rozhodnutí pro provoz auta. Zvedl se zadek – auto nevypadá tak utahaně (přetíženě). Mnohem míň drncá a natřásá posádku i náklad. Ale hlavně je jízda s ním mnohem jistější a klidnější, méně trpí na boční náklony a dá se volit tuhost podle zatížení i povrchu silnice – na dálnici tvrdé pro klidné chování při vyšších rychlostech a na rozbitých okreskách měkké nastavení pro omezení rázů.

    Líbí se 1 osoba

Napsat komentář

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com