geoSpot od Park4Night – blíže bezKempu nebo FrancePassion?

Komentářů:

0

Pro milovníky přírody připravil park4night  geoSpot , alternativní a udržitelnou nabídku pro stání s obytným vozidlem – https://www.geospot.app/en

Tato nová služba nabízí síť míst v přírodě k přespání. Po příjezdu na místo musí karavanista najít geoBox a zadat jeho kód v mobilní aplikaci. Tím upozorní jednak majitele, že je na místě, jednak se místo objeví jako obsazené v aplikaci. Na místě lze pak setrvat nanejvýše po dvě noci. Místo není obvykle nijak vybaveno, není zda zpravidla ani vodovodní kohoutek, ani WC či elektrická přípojka. Vozidlo tedy musí být naprosto soběstačné.  

Pokud majitel nestanoví jinak, je přísně zakázáno rozdělávání ohňů a grilování. Při odjezdu je vhodné ve sběrném boxu nechat finanční příspěvek ve výši, kterou si uživatel sám zvolí – jako poděkování majiteli. Odměna jde celá majiteli, P4N si nic nenechává.

Základní pojmy

geoSpot

Místo v přírodě, které jeho majitel zpřístupňuje ve službě. Na jednom geoSpotu mohou být zároveň maximálně tři obytná vozidla. Za využití geoSpotu se už nic neplatí, nelze jej rezervovat a každý člen jej může využít, pokud v mobilní aplikaci vidí, že je geoSpot stále volný.

geoBox

Každý geoSpot je vybaven geoBoxem. Ten plní tři úlohy:

  • jako znamení, že jste na správném místě.
  • je na něm napsán geokód, tedy číslo, které zadáte do aplikace park4night a tím upozorníte majitele i ostatní cestovatele, že toto místo je obsazené.
  • slouží jako bezpečná schránka pro případnou dobrovolnou odměnu majiteli pozemku (lze i bezhotovostně)

Kolik to stojí – uživatel?

V tuto chvíli jsou geoSpoty viditelné bez dalšího poplatku pro předplatitele park4night+ do konce roku 2022. Stačí v mobilní aplikaci zadat aktivační kód GS-P4NPLUS. Pozor – musí se skutečně použít mobilní aplikace, přes web rozhraní to nelze provést. V Menu zvolíte My Account, poté Settings („zubate kolo„) a následně I have a partner code a zadáte kód. Po zadání jsem musel aplikaci ukončit a znovu spustit, aby se mi v nabídce filtru objevila položka geoSpot.

Standardní cena samostné služby pro uživatele má být od roku 2023 €9,90, pro předplatitele P4N pak za příplatek €5 k ceně P4N.

Kolik to stojí – majitel pozemku?

Služba geoSpot je vhodná pro majitele pozemků: farmáře, majitelé vinic, jednotlivce, místní komunity, kempy a podobně, jejichž pozemek splňuje následující:

  • jedná se o místo v přírodě, mimo obydlené oblasti
  • bez zástavby, pokud možno rovinatý
  • je zde místo alespoň pro jedno vozidlo, maximálně tři
  • přístup po cestě dobře sjízdné pro vozidla
  • je zde místo pro geoBox (připevněný ke stromu, plotu, sloupku…)
  • v ideálním případě žádná stojatá voda v blízkosti (bez komárů)

Roční poplatek za místo je pak pro majitele €29.90, nicméně nyní je tato služba zdarma. Lze si koupit i hotový geoBox, a to za jednorázový poplatek €20, popřípadě si může majitel zhotovit vlastní. Požadavky jsou: schránka ve tvaru dopisní schránky, vodotěsná, uzamykatelná, s otvorem pro vhazování případných odměn od spáčů. Na vnějších stěnách schránky musí být místo pro viditelné umístnění geoKódu a případně dalších instrukcí.

Mimo výše uvedený poplatek se již nic nehradí, služba si neúčtuje žádné další poplatky, příspěvky od uživatelů dostane majitel v plné výši.

Komentář

Služba je teprve v počátcích. Míst se zde moc nenabízí, je vlastně velmi vzácné na geoSpot na mapě P4N (v mobilní aplikaci) narazit. Nejbližší je snad místo v Polsku, vedle našeho Broumovska. Pro majitele může být zajímavé snad jen díky fixnímu poplatku a plně automatizovaným provozem, oproti tomu jsou výnosy nezaručené, je zcela odkázán na dobrovolné příspěvky. Ty lze naštěstí poukázat i bezhotovostně, neboť schránka by asi případným zlodějům dlouho neodolala.

P4N službu soustřeďuje jen na místa v přírodě, což je škoda. Dokáži si představit, že by tento koncept bylo možné rozšířit i na jiná místa, kde by pomohl řešit problémy s nesprávně se chovajícími karavanisty, viz článek Problémy se stáním obytných vozidel?

Také jsem váhal, zda službu zařadit spíše mezi nabídku typu bezKempu a nebo zda se jedná o koncept bližší France Passion (roční poplatek, jedna noc na jednom místě). Těžko říci, kam geoSpot vlastně patří – platí se poměrně nízký roční poplatek a klade se důraz na dobrovolný příspěvek majiteli pozemku. Je to takový hybrid mezi těmito dvěma typy služeb a klidně jej lze zařadit do kterékoliv skupiny.

Malý počet geoSpotů pak vzbuzuje obavy, zda to vlastně P4N s touto službou myslí vážně a zda to není jen jakási malá náplast na problémy, které P4N díky svému masovému použití poslední roky přináší.

Napsat komentář

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com