Mini karavany – jak se jim dařilo v roce 2022

Komentářů:

0

V uplynulých letech vyšly na téma mini karavanů již dva články, rekapitulující vždy daný uplynulý rok: 2021, 2020. Tento článek je tedy pokračováním této série a mapuje rok 2022.

Co je to mini karavan?

Je to takový malý karavánek. V porovnání s plnohodnotnými obytnými přívěsy je menší a lehčí – a tedy připojitelný za více modelů tažných vozidel – hodí se často i pro ty se slabšími motory. Snadněji se táhne a i manipulace s ním v kempu je příjemnější. Také je méně nápadný jak na cestě, tak při stání. Zkrátka není to velká bílá hmota na kterou jsme zvyklí. Někteří výrobci se věnovali i odolnosti, takový přívěs je pak vhodný i na méně kvalitní cesty a necesty, zapojitelný do soupravy s nějakým off-roadem.

Nejvyšší povolená hmotnost většiny modelů především českých výrobců je do 750 kg, tedy řidič běžného tažného vozidla do 3.5t si po EU vystačí s řidičským průkazem skupin B bez jakýchkoliv rozšíření. Samozřejmě i zde jsou výjimky, ale i tak nejvyšší povolená hmotnost přívěsů až na výjimky nepřesahuje jednu tunu. Z tohoto pravidla se ale vymykají přívěsy Hero Camper s hmotností 1.200 kg a pak i přívěsy slovenské značky Pro Camp – což bude dano jejich konstrukcí zaměřenou především na robustnost a off-road použití.

Nevýhodou mini-karavanů jsou pak skromnější vnitřní rozměry a nutnost karavan přestavět při přechodu z denního na noční režim (lůžka). Skromné poměry neumožňují rozdělení prostoru na více zón jako ve velkých karavanech. Ale i tak nabízí dostatek prostoru pro přespání dvou osob, výjimečně pak ty větší rozšiřují svoji kapacitu až pro čtyři. Tyto přívěsy jsou také nižší, což je výhodné při jízdě, ale ne při pobytu. To se některé modely snaží řešit vysunovací/vyskakovací střechou, možností různých před stanů a podobně.

Takže mini karavany jsou mini z hlediska rozměrů, hmotnosti, ale nikoliv cenou. Jak je z následujícího přehledu patrné, cenově více než zdatně konkurují dospělým přívěsům, dokonce bývají i citelně dražší. Rozhodně se tedy nepodbízejí číslem na cenovce. Jejich hodnota je právě v těch menších rozměrech a často i odolnějšímu zpracování. A jejich kupci asi ví, proč a zač své peníze utrácí. Takže až někdy podobný bydlík potkáte na cestách, tak jeho majitel rozhodně nezvolil takový malý příbytek na kolech kvůli penězům.

Registrace v roce 2022

Jednoznačně je vidět, že trend rostoucího zájmu o tuto kategorii přívěsných vozidel pokračoval i v roce 2022 a jejich podíl na registracích nových obytných přívěsů neustále roste. Přitom před několika lety to byla poměrně nezajímavá kategorie, pohybující se se svým podílem někdy v úrovní 5-10 procent.

Změna přišla v covidových letech a dostavil se strmý růst jak počtu, tak i podílu těchto mini přívěsných pojízdných příbytků. Toto provedení obytného přívěsu tak nejen zvyšuje svůj podíl, ale na rozdíl od mírně klesajícího počtu registrovaných přívěsů pokračuje v růstu i co se týče absolutního počtu vozidel. Sice nedochází k takovému skoku jako v letech 2020-2021, kdy počet mini přívěsů skočil z 61 vozidel na 142, ale za stávající situace rostoucích cen i mírnému poklesu celkových registrací je 156 karavanů této kategorie stále velmi dobrý výsledek.

A jak dopadl rok 2022?

V následující tabulce jsou jednotlivé značky seřazeny podle své úspěšnosti v uplynulém roce 2022. Připojeno je i porovnání s předchozími lety 2021 a 2020 . Úspěchy značky Caretta pokračovaly i v roce 2022, tuzemským značkám Inpro a Carox+ se ale podařilo udržet čelní příčky žebříčku. Snad největšímu růstu se těšil polský Tomplan, který navýšil počet registrací na více jak trojnásobek. Tato značka si tak zaslouží titul skokan roku.

Pokud se uváží jen registrace koncových zákazníků, zůstanou značky Caretta, Inpro a Carox+ stále v pomysleném žebříčku vepředu, pro každou z těchto značek se rozhodlo 23 (Inpro a Carox+ shodně ) nebo 24 (Caretta) zákazníků. Hero Camper pak volilo 9 koncových zákazníků, takže v tomto segmentu se před něj dostal Tomplan s 12 koncovými zákazníky. Značka LifeStyle Camper by se pak dostala navzdory vysokému počtu registrací citelně níže, rozhodlo se pro něj podobně jako u značky Hero Camper, jen 9 koncových zákazníků. Tyto přívěsy jsou tak registrovány zpravidla asi jen prodejcem nebo půjčovnami.

Značka202020212022
Caretta94243
Inpro – Kondor173529
Carox+ – Mini K212628
Life Style Camper91723
Hero Camper41215
Tomplan414
Procamp133
Mink1
City Caravan3
Celkem61142156

Caretta je nejregistrovanější, Inpro zase tuzemská stálice

Značka Caretta nebyla v Česku dříve nijak výrazně zastoupena a propagována, zlom nastal v roce 2021. V roce 2022 pak zapsala do registru vozidel celkem 43 přívěsů, tedy jen o jeden více než v roce 2021. I to ale stačilo, aby se stala nejoblíbenějším mini přívěsem v České republice za rok 2022.

Pokles počtu registrací tuzemské firmy Inpro a jejího modelu Kondor z předloňských 35 ks na 29 ks vozidel v roce 2022 mrzí, ale i tak stačil tento počet na druhé místo, tedy na stejné umístnění jako v roce 2020 či 2021.

Předloňské jedničce, karavanům značky MINI K výrobce Carox+, se rok 2022 povedl a zaznamenaly mírný růst o dvě vozidla a s 28 zaregistrovanými karavany tak tato značka skončila na třetím místě. Jak je vidět, někdy o pořadí rozhodují doslova jen jednotky.

Nováčkem v přehledu je pak jeden zástupce značky Mink Campers (CZ stránky), který je zachycen i na titulním obrázku tohoto příspěvku.

Podíl českých výrobců klesá, cena stoupá

Při hodnocení ročních výsledků nepotěší pokles zastoupení českých výrobců. Ten byl v roce 2020 více jak šedesátiprocentní (38 ks z 61), v roce 2021 klesl k 40% (61 registrací z 141 karavanů) a v roce 2022 pak o další procentní body až na 37% . Přehlédnout nejde ani navýšení cen, v porovnání s minulým rokem došlo k navýšení ceníkových cen o 10%-20% a to u většiny sledovaných přívěsů.

První pětka plus jeden

Připojuji stručné představení nejregistrovanějších značek minipřívěsů. Zkušenosti majitelů těchto minibydlíku lze nalézt v jednom z předešlých článků: Mini karavany – jak se jim dařilo v roce 2020

Caretta

Dovozem a prodejem těchto želvích mini karavanů se zabývá hned několik firem, z těch významnějších bych asi uvedl asi tyto:

Podrobné informace pak nabízí přímo i web výrobce. Nabízí se více modelů, v ČR se však výrazněji uplatnili jen dva modely, 1500 a Off-road. Mini karavan je určen v základu pro dvě osoby, ale po vybavení střešním stanem poskytne místo na spaní až 4 osobám. Základní cena kolem 290 .000 Kč se instalací doplňků rychle dostane přes 400.000,- Kč. Modely 1500 mají největší povolenou hmotnost 750 kg, model Off-Road pak 1000 kg. Doložnost pak bývá nejčastěji kolem 120 -300kg.

INPRO Čáslav

Pod označením Kondor vyrábí malý obytný přívěs. K dispozici je jedno provedení (v různých barevných variantách daných především polepem) v ceně od 135.000 Kč.

Ale pozor, je to cena od – stačí začít přidávat doplňky v konfigurátoru a výsledná cena se rychle dostane i k částce 300.000 Kč. Přesto se jedná o cenově nejvýhodnější mini karavany na českém trhu a o tom svědčí jejich obliba a každoročně dobrá čísla registrací.

Carox+

Pod značkou Carox+ Mini K nabízí hned několik modelů: Family, Family Plus a Sport. Model Family Plus je vhodný i pro vícečlennou rodinu a jako nejprostornější model může vyjít v ceníkových cenách s dodatečným vybavením na částku přes 480.000 Kč. I u menších modelů se zájemce bude pohybovat kolem částky 300.000 Kč. Nabídne ovšem v této třídě bezkonkurenční prostor jak na délku, tak i na výšku díky vyskakovací střeše. Doložnost u registrovaných přívěsů se při největší povolené hmotnosti 750 kg pohybovala v rozmezí 100-400 kg.

Life Style Camper

Dovozce mini karavanů s označením X-Line a SteelDrop. Jedná se téměř o klasické teardrop modely a ke koupi si připravte částku přes 300.000 kč. Zajet si pro ně můžete na Moravu, do Olomouce. Podobně jako značky ProCamp a Hero Ranger cílí především na celkovou odolnost, kvalitu zpracování a dobrou výbavu už v základu a zejména model X-Line by měl uspokojit i off-roadové nadšence.

Ceny se pohybují od 295.000 Kč za nejmenší SimpleDrop, zájemce o další modely by si ale měl připravit částku zhruba od 450.000 Kč.

Hero Camper

Bytelné provedení mini karavanu mimo pevné cesty, původem ze Skandinávie. Tedy asi i konstrukčně přizpůsobený na tuhé podmínky. Tomu nasvědčuje i hmotnost, přívěsy mají celkovou hmotnost 1200kg a doložnost kolem 300kg .

Zájemce by si měl připravit minimálně 550.000 Kč a být připraven i přihodit něco navíc – výhodou je zde ale bohatá základní výbava, za kterou se u ostatních značek připlácí.

Tomplan

Minikaravan z Polska a na našem trhu prakticky novinka. Cena se pohybuje kolem 200.000 Kč za dobře vybavený přívěs. Vhodný pro dvě, nanejvýše tři osoby, celková hmotnost 750 kg, doložnost přes 300 kg. Vypadá to jako docela zdařilá konkurence pro domácí Kondor – ale problém bude asi dostupnost.

Vnitřní rozměry 252x140x121cm, dvě boční okna, elektroinstalace včetně 20l lednice Dometic, dřez s nádobami na vodu, plynový vařič, poměrně podařený vzhled – k víkendovému kempováni zdánlivě nic nechybí.

Úvodní obrázek: Mink Campers, Facebook

Napsat komentář

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com