Ekologická chemie, která funguje – ecoToi

Komentářů:

0

Aktualizace duben 2024 – výrobce změnil trochu balení, dle mého k lepšímu. Lahev s přípravkem už nemá dávkovač, zůstal pouze bezpečnostní uzávěr. Pro dávkování je možné využít vyznačenou odměrku na boku láhve, popřípadě i odměrku v uzavíracím víčku WC kazety. Etiketa je nyní odolná proti poškození vlhkosti. Celkově je balení kompaktnější a nadále se vejde do boxu pro WC kazetu.

Od května jsem testoval přípravek ecoToi od pana Ladislava Noldeho (www.EcoToi.cz). Jedná se o přípravek šetrný k životnímu prostředí a také zcela bezpečný pro septiky a čističky odpadních vod, tedy něco, co je pro karavanisty více než vhodné. Balení přípravku o objemu 500 ml jsem obdržel zdarma a je to jediné plnění přijaté bezplatně od prodejce (a výrobce) tohoto přípravku.

Od svých květnových výjezdů jsem tedy začal používat místo mých doposud oblíbených sáčků Thetford Aqua Kem Blue. Přípravek jsem používal při cestách po ČR, Polsku a Rakousku, užil si jak vedra, tak i poměrně chladné dny. Relativně často jsem přetahoval normální cyklus použití a místo dvou tří dnů (nanejvýše čtyři dny) jsem přípravek nechával v nádrži v jednom případě dokonce i více jak dva týdny, kdy WC nebylo tak intenzivně používáno. Neměl jsem jen možnost vyzkoušet přípravek ve skutečně vysokých teplotách někde na jihu, například v Chorvatsku, jižní Itálii nebo Řecku. Byl tedy zkoušen jen v podmínkách běžného středoevropského jara a léta.

Jak se přípravek používá? Použití se nijak zvlášť neliší od použití například koncentrovaného Thetfordu. Použije se 50 ml na 20 litrů objemu odpadní nádrže a přidají se dva litry vody, měnit by se mělo každý čtyři dny. Půl litrová lahev tak vystačí na deset použití.

A výsledek?

Ve zkratce, výborný. Zpočátku jsem byl skeptický, ale přípravek skutečně funguje. V autě jsem prakticky nic necítil, docházelo k spolehlivé likvidaci obsahu, resp. jakýchkoliv nežádoucích pachů. Při vylévání byl obsah docela dobře „zpracován“ a rozložen. Snad jen s výjimkou, kdy jsem přetáhl použitelnost přípravku a používal ho více jak dva týdny, navíc v horku – pak již byla obsah v obytném prostoru vestavby občas a velmi mírně cítit.

Určitým nezvykem při používán snad bylo jen to, že toaleta nebyla v obytném voze vůbec cítit. Absentuje jakákoliv vůně tak obvyklá pro konkurenční přípravky. Pokud je tedy někdo zvyklý na vůni jako u jiných přípravků, může se mu zdát, že přípravek nefunguje. Ale on právě funguje až moc dobře.

Výhrady

Snad jedinou výhradu bych měl k balení, použití obalu obvyklého pro dávkování olejů mi nepřijde úplně šťastné, nicméně ke konci testování jsem se s tím již naučil žít. Možná by bylo lepší balení s dávkovacím víčkem, popřípadě spoléhat na uživatele – a snad by díky použití jiného obalu šlo ještě snížit cenu.

Navíc při přepravě asi někdo lahev stlačil a uzávěry propustili trochu obsahu. Celá lahev byla velmi dobře zabalena, takže kapalina neunikla mimo, ale znečitelnila nálepku s instrukcemi. Nicméně toto jsou jen drobnosti, které nijak neovlivňují funkčnost přípravku a lze se jim v budoucnu vyhnout buď lepším balením, nebo použitím jiných polepek, resp. jejich zhotovení z jiného materiálu.

Cenové srovnání

Je docela příjemné a zároveň neobvyklé, že tento přípravek je cenově více než konkurenceschopný. Půl litru přípravku stojí 160 Kč (cena web září 2023, ), vystačí tedy na 10 dávek, tj. 16 Kč za dávku. Je nutné ale také počítat i s náklady za doručení, doprava stojí 90 Kč, přičemž osobní odběr je možný zdarma v Rybitví 294 a v Chrudimi po předchozí telefonické domluvě.

Oproti tomu Thetford Aqua Kem Blue 2L stojí cca 280 Kč. Jedna dávka cca 150 ml vyjde tedy na 20 Kč . A Thetford Aqua Kem v sáčcích 15* 25g stojí cca 333 Kč, tj. 22 Kč za dávku. V podobném obalu je dodávána Tekutá chemie Tritech Blue Toilette Power, zde je dávka 80 ml z láhev o objemu 1l stojí 209 Kč, tj. jedna dávka vyjde na 16.80 Kč. I zde je nutné počítat s náklady na dopravu.

Z výše uvedeného srovnání je tedy vidět, že cena tohoto přípravku je více než konkurenceschopná a přípravek tak není jen ekologický, ale i ekonomický.

Závěr

Mám osobně jasno, spotřebuji zbývající zásobu sáčků Aqua Kem Blue Thetford a přejdu na tento přípravek. Že nevoní mne osobně nijak nevadí, naopak mi to vyhovuje – pokud bych chtěl v interiéru nějakou vůni, mohu si zvolit klasickou voňku s vůni dle mých preferencí. Přípravek se mi nezdá ani předražený, vlastně naopak, sympatická je i výroba v ČR. Mohu tedy jen doporučit.

Napsat komentář

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com