Obytné auto nad 3,5t – mýtná jednotka i pro soukromé osoby

Komentářů:

0

Majitelé obytných aut s hmotností nad 3,5 t musí v mnoha zemích řešit placení mýtného. Pro jízdu v mnoha zemích Evropy je pak nutná mýtná jednotka, často unikátní pro každou zemi. Některé firmy nabízí univerzální mýtnou jednotku, kterou lze použít ve většině evropských zemích. Pro soukromé majitele obytných aut je ale často nemožné a nebo komplikované takovou jednotku získat, nehledě na provozní fixní poplatky. U velkých poskytovatelů je situace zhruba tato, zdůrazňuji, že všichni vyžadují IČO (poskytovatelé řazeny abecedně)

  • DKV – pokrývá 11 zemí, mosty ve Skandinávii
  • Eurowag – pokrývá 23 zemí, mosty i tunely
  • Shell – pokrývá 14 zemí

Výše uvedené mýtné jednotky i pokrytí jsou koncipovány především pro nákladní vozidla. Obytná auta nad 3,5 t v mnoha zemích mýtné neplatí, namátkou Německo, Litva, Bulharsko atd…Plný přehled pravidel lze nalézt v článku Evropa 2024: dálniční a silniční poplatky pro karavanisty nebo Nebojte se zbytečně obytných vozů nad 3.5t


Řešení pro soukromé osoby

S řešením pro majitele obytných aut přes 3,5t přichází český Concorde Caravan Club CZ, z. s. a jeho dceřiná společnost CCC CZ servis, s.r.o (https://www.cccservis.cz/).  Díky spolupráci se společností Shell mohou nabídnout i soukromým osobám za výhodných podmínek mýtnou jednotku použitelnou hned v 14ti evropských zemích (brzy ve 17ti*).  A to za těchto podmínek:

  • měsíční poplatek za pronájem jednotky je 85 Kč (bez DPH) – platí se dopředu vždy do konce kalendářního roku. Faktura za mýto pak přijde jen za ty měsíce, kdy mýtnou jednotku používáte
  • úhrada mýtného oproti vystavené faktuře zpětně, se splatností 10 dnů. Možnost úhrady v eurech nebo v korunách dle kurzu banky.
  • čisté spotřebované mýtné je navýšené o provizi. Provize je u každého státu jiná a skládá se s z provize společnosti Shell + provize pro CCC CZ servis ve výši 1 %. Provize společnosti Shell se pohybuje v rozmezí 0,8 % – 3,5 % (výjimečně 5 %) v závislosti na státě, mýtné je tak na konci pro zákazníka navýšeno zhruba o 1,8 až 4,5 % (provize Shell + provize CC CZ servis, neboli poplatek se vypočte ze vzorce (0,8 %-3,5 %) + 1% ).

* Česká republika a Slovinsko budou do systému přidány v průběhu léta 2024. Na Slovensku obytná auta kategorie M1 bez ohledu na hmotnost potřebují jen dálniční známku, stejně tak v Bulharsku platí jako běžná osobní auta (poplatek za využití silniční sítě).

Jednotku dostanete do 30ti dnů od objednání. Není potřeba skládat žádnou jistinu, ta je vyžadována jen v případě, že vystavená faktura s dlužným mýtem není uhrazena v termínu splatnosti. Objednat jednotku nebo získat více informací lze na stránkách https://www.cccservis.cz/

U provize je nutné zdůraznit, že zmíněná sazba společnosti Shell je individuální a pro jednotlivce s jedním vozidlem by byla, pokud by dokázal nějak smlouvu se společností Shell uzavřít, vyšší a to pravděpodobně i pokud by se zvážilo uvedené jedno procento pro CCC CZ servis. Navíc je výše provize Shell předmětem pravidelného přezkumu a s růstem počtu vozidel, které by nabídku CCC CZ servis využívaly, by klesala.

Výše provize – příklad

Co se týče provize, pokud s obytným vozem najezdíte cca 10.000 km po placených cestách a cena mýtného bude zhruba 6 Kč za km, tedy celkem 60.000 Kč, pak odvedete na zvýšeném poplatku částku zhruba 62.100 Kč (počítané s variantou 1,00 % + 2,50 %). Celkové roční náklady na používání mýtné jednotky v tomto případě budou zhruba 3.300 Kč, tj 277 Kč za měsíc, včetně poplatku za pronájem jednotky. Za tuto částku získáte v mnoha zemích hladší průjezd mýtnicemi (vyhrazené pruhy, bezobslužné odbavení) a zbavíte se starostí s obstaráváním individuální mýtné jednotky.

Uvedený příklad je ale extrémní, poplatky, tedy jak mýto, tak provize, jsou v praxi nižší. Například pro Polsko či Rakousko je celková provize 2 % (1% Shell + 1 % CCC CZ servis ). Pokud by tedy vozidlo najezdilo po dálnicích 5.000 km v Rakousku (5,60 Kč) a 5.000 km v Polsku (1,60 Kč), bude základní sazba mýtného 36.000 Kč, k tomu se připočtou 2 % provize a poplatek za jednotku, celkové roční náklady při každoměsíčním využití jednotky budou 37.950 Kč. Průměrné měsíční náklady na jednotku tak budou cca 163 Kč.

Ceny v uvedených příkladech jsou přibližné

Závěr

Je více než zřejmé, že mýtné systémy nejsou na obytná auta s hmotností přes 3,5 t připraveny. V legislativě, která zpoplatnění zavádí, se ve velké většině počítalo od začátku jen s nákladní dopravou, těžká osobní vozidla kategorie M1 jsou jen jakýmsi nezamýšleným přídavkem, ostatně u nás se obytné auto registruje jako nákladní. Provozovatelé různých řešení pro snadnou platbu mýtného se tako od počátku spíše soustředili na firemní klientelu provozující nákladní dopravu a tak neumí snadno obsloužit běžné fyzické osoby.

Nezbývá tak než doufat, že se snad brzy objeví i další nabídky pro běžné motoristy, nekomplikované a univerzální .

Napsat komentář

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com