Kempovací auto pro nezletilé bez řidičáku

Komentářů:

0

Ve Francii se nabízí kempovací auto, které může řídit osoba od 14ti let a bez řidičského oprávnění. Nejedná se pochopitelně o plnohodnotný obytný automobil. ale celkové pojetí se mu velmi blíží. Nabízí je společnost se sídlem v Choletu a s příslušenstvím vyrobeným na míru malou firmou z Perpignanu.

Vozítko se jmenuje Tiny-Van. Velikost všeho je samozřejmě zmenšena, stejně jako vybavení, ale na palubě je malý kuchyňský koutek s vařičem a vyjímatelná lednice, zásobník vody s pumpou, dřez, baterie (slouží i pro sprchování). To vše doplněno sedací lavicí s polštáři a úložnými prostory. Záchod zde nehledejte.

Vozidle je striktně dvoumístné. Dvě místa jsou v kabině, obytná část počítá také nanejvýše s dvěma lidmi, stejně tak jsou dvě i místa na spaní.

Spaní zajišťuje samostatný střešní stan, kde je postel o rozměrech 210 x 120 cm, s vnitřní výškou stanu cca 150 cm. Skořepina je z ABS, je zde i moskytiéra jako ochrana před dotěrným hmyzem. Ve složeném stavu je výška střešního stanu 28 cm.

V motorovém prostoru je naftový motor o objemu 479 cm3, výkon kolem 6 HP (cca 4,4 kW, ve Francii pro daňové účely 1 HP), nádrž má objem 24 litrů, spotřebu výrobce udává ve výši 3,1l na 100 km – na jedno dotankování je tedy dojezd kolem 500 km. Maximální rychlost je 45km/h.

Cena celého vozidla je 29 999 € (s kuchyňským vybavením, elektřinou a střešním stanem). Na výběr jsou tři barvy – bílá, modrá a šedá, záruka je 2 roky. Mezi volitelnou a tedy příplatkovou výbavu patří couvací kamera, elektrické stahování oken a autorádio s bluetooth.

Více informací na stránkách výrobce: https://www.vans-sans-permis.fr/tiny-van a fb: https://www.facebook.com/profile.php?id=100086342200643

V ČR se nabízí základní vozidla (tj. ne v camp úpravě) zde: https://www.aixam.cz/cs/aixam

Co platí ve Francii

Ve Francii je zákonný věk pro řízení auta bez řidičského oprávnění 14 let. Pravidla jsou v kostce tato:

  • od 14 let řídit lehkou čtyřkolku nebo motocykl menší než 50 cm² s oprávněním BSR (tzv. certifkát bezpečnosti silničního provozu);
  • od 16 let k řízení těžké čtyřkolky s oprávněním B1 nebo motocyklu do 125 cm³ s oprávněním A1;
  • od 18 let k řízení automobilu s oprávněním B nebo motocyklu s oprávněním A.

Od 14 let může mladý řidič s BSR usednout za volant lehké čtyřkolky, tj. vozidla splňujícího tato kritéria:

  • objem válců menší nebo rovný 50 cm3 (nebo maximální výkon 4 kW u elektrických nebo dieselových motorů)
  • rychlost omezená výrobcem na 45 km/h
  • pohotovostní hmotnost menší než 350 kg
  • maximální kapacita 2 osoby

Zdroje:

obrázky: web https://www.vans-sans-permis.fr/tiny-van

Napsat komentář

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com