Výstražná tabulka na zadní nosič kol v Itálii – zmatek nad zmatek?

Komentářů:

3

Povinnost používat na vzadu přečnívající náklad výstražnou tabulku platí v Itálii už několik desítek let, od přijetí jejich současného silničního zákona v roce 1992. Prováděcí předpis stanovil i její provedení a odkazy na příslušná ustanovení jsou uvedena na konci článku. Během doby docházelo k mírným úpravám i k vydávání různých výkladů či upřesnění, základní pravidla se však nijak zásadně neměnila.

  1. Základní pravidla
    1. Italské předpisy pro výstražnou tabulku
  2. Změny (či nezměny)
    1. Proč je nepřehledná situace ohledně pravidel?
    2. Pozor na nepřesné informace!
  3. Závěr

Základní pravidla

O následujících pravidlech pro přepravu nákladu vzadu lze říci, že jsou s jistotou platná. Možným změnám je pak věnována následující kapitola:

  1. Každý náklad v Itálii, který přesahuje zadní část vozidla nebo je přepravován na zadním nosiči, a tedy přesahuje obrys vozidla, musí být označen výstražnou tabulkou.
  2. Pokud takový náklad zabírá celou šířku vozidla nebo více (viz další bod), musí být použity dvě výstražné tabulky a to na krajích vlevo a vpravo.
  3. Náklad smí na stranu přesahovat maximálně o 30 cm měřeno od obrysových světel vozidla na každou stranu, ale celková šířka nesmí přesáhnout 255 cm* a náklad nesmí být obtížně vnímatelný (malá trubka, hranol).
  4. Dozadu smí náklad vyčnívat maximálně o 3/10 délky samotného vozidla, maximální délka vozidla s nákladem nesmí přesáhnout 12m*.
  5. Pokuty
    • Nepoužití výstražné tabulky v rozmezí 87-344 €.
    • Překročení rozměrů (2,55m na šířku a 12m na délku) 430-1.731 €

Výše uvedená pravidla se týkají i přepravy jízdních kol na nosičích pro tažné zařízeni nebo jinak přichycených na zadní stěnu (obytného) vozidla (tj. například jak obytného auta, tak obytného přívěsu, tak i osobního automobilu). Důlěžitá jsou zejména pravidla 1 a 2.

*) Poznámka: šířky i délky nákladu uvedených v bodech 3 a 4 mohou být sníženy nebo zvýšeny dalšími předpisy. Při přepravě jízdních kol běžnými vozidly by ale k překročení případně nižších limitů dojít nemělo.

Italské předpisy pro výstražnou tabulku

  • výstražná tabulka by měla být kovová*,
  • mít plochu minimálně 2500 cm2 (odtud rozměr minimálně 50 x 50 centimetrů)
  • mít červenobílé šrafování pod úhlem 45 (pět červených pruhů, čtyři bílé, reflexní fólie třídy 2). 
  • mít uvedeno číslo a datum ministerského výnosu o homologaci, schválení nebo jméno výrobce.

Změny (či nezměny)

V září minulého roku byla oběžníkem italského Ministerstva dopravy zavedena nová pravidla, neboli spíše nový výklad zákona. Mimo jiné odpadla za určitých podmínek povinnost použít výstražnou tabulku (ceduli), pokud je použit nosič na tažné zařízení s (duplicitní) registrační značkou vozidla a světelnou signalizací. Není to ale bez háčků (o těch dále), navíc přibyly další omezení týkají se přepravy vzadu. Z nich snad nejspornější je ustanovení, že přepravovaná jízdní kola na zadním nosiči nesmí být širší než vlastní automobil (nepočítá se s vnějšími zpětnými zrcátky). Nicméně tato pravidla byla napadena u správního soudu a jejich platnost je až do rozhodnutí, zdá se, pozastavena.

Německý ADAC ale až do vyjasnění platnosti nedoporučuje v Itálii zadní přepravu kol, pokud jsou širší než auto. Stejně tak není doporučeno ani nepoužití výstražné tabulky v případě nosičů na tažné zařízení, které jsou vybaveny držákem registrační značky a vlastním osvětlením.

Co se vlastně v Itálii v druhé polovině loňského roku v tomto směru odehrálo se pokusím co nejstručněji vysvětlit v následující kapitole. Celý příběh si ale lze přečíst na italských stránkách, které jsou uvedeny v přehledu zdrojů.

Proč je nepřehledná situace ohledně pravidel?

Vše začalo vydáním upřesňující vyhlášky pro montáž a používání nosičů zavazadel, lyží a jízdních kol pro vozidla kategorie M2 a M3 dne 6.7.2023, která nabyla účinnosti dne 7.8.2023. Možná v návaznosti na dotazy týkajících se vozidel kategorie M1, pak na začátku září 2023 vydalo italské Ministero delle infrastrutture e dei trasporti (Ministerstvo infrastruktury a dopravy) oběžník 0025981, kde upřesnilo pravidla i pro tuto kategorii vozidel. Možná by ale bylo lepší napsat, že podalo zcela nový výklad pravidel pro používání zadních nosičů nákladu.

Jak jsem zmínil v předchozí kapitole, odpadla povinnost použít výstražnou tabulku (ceduli), pokud je použit nosič s držákem pro registrační značku vozidla (lidově SPZ) a osvětlením (obrysová, brzdová a směrová světla) – ovšem jen za podmínky deaktivace či skrytí světel na vlastním automobilu (ta by ostatně měla být nosičem omezena), přezkoušení a zápisu do dokumentace k vozidlu. Mezi další sporné výklady patří i nemožnost přepravit na zadním nosiči jízdní kolo, které vyčnívá přes okraj vozidla (byť jen o jeden centimetr). S potvrzením tohoto výkladu pak přišel další oběžník 0030187, o kterém bude zmínka dále. Toto omezení šířky nákladu se sice obytných aut v případě jízdních kol přímo nedotklo, jsou obvykle dostatečně široké (215-235 cm), ale mnoha běžných osobních aut ano. Oběžník také stanovil maximální šířku nákladu na 2,35m a maximální délku přesahu na 1,2m v případě použití odnímatelných konstrukcí nosičů.

Přísná pravidla, respektive tento nový výklad, zvedla poměrně velkou vlnu odporu nejen mezi výrobci a prodejci těchto nosičů, ale i mezi uživateli. Byl tedy vydán další oběžník 0033197 a zejména již zmíněný 0030187, kde je mimo jiné uvedeno, že pravidla z oběžníku 0025981 nelze aplikovat na zahraniční vozidla. Tento oběžník navíc znění předchozího oběžníku zpřesnil a do jisté míry zpřísnil až na hranici absurdity .Samotní Italové jsou z toho zmateni a stěžují si, že tyto oběžníky v podstatě zavádějí zásadní a nový výklad silničního zákona a vedou k značné nejistotě provozovatelů aut s italskými poznávacími značkami, nehledě na praktické komplikace při jejich naplňování.

Celá záležitost se tedy nyní buď vyjasní dalším oběžníkem, nebo bude muset nakonec rozhodnout soud. Výrobci nosičů zatím neuspěli s první stížností u TAR (Tribunali Amministrativi Regionali, něco jako náš správní soud na krajské úrovni). Ten se touto záležitostí odmítl zabývat, protože doposud nikomu nebyla způsobena škoda (rozuměj, nikdo nebyl pokutován za porušení nových pravidel). Odvolání k vyššímu orgánu (Consiglio di Stato – Státní radě) vedlo k pozastavení platnosti oběžníků (příkaz vydán 19.ledna 2024) s tím, že TAR musí rozhodnout. Rozsudek se očekává nejpozději v polovině tohoto roku, optimistické odhady ale hovoří o květnu.

Do té doby je důrazně doporučeno zahraničním motoristům postupovat při cestě do Itálie v případě zadních nosičů kol tak jak doposud, tedy mít v případě přepravy kol v zadní části automobilu výstražnou tabulku – a to i na nosiči s registrační značkou a osvětlením! A jak je uvedeno výše, německý ADAC šel ještě dál a doporučuje opatrnosti i při přepravě kol, která přesahují obrys automobilu.

Pozor na nepřesné informace!

Změny v Itálii někteří špatně pochopili a uveřejnili informace, které jsou nepřesné a nesprávné. Příkladem budiž právně neexistující Česká národní asociace kempingu a karavaningu (CNACC) Ta se ve svém příspěvku snaží vzbudit zdání, že v Itálii aktuálně došlo ke změně pravidel a je nově povinné používat při přepravě kol vzadu výstražnou tabulku v počtu jednoho nebo dvou kusů. To by samo o sobě nevadilo, byť to žádná novinka není. Mnohem horší je, že tvrdí, že z této povinnost jsou vyjmuty nosiče opatřené vlastní registrační značkou a funkčním osvětlením a na dovršení všeho přikládá obrázek, na kterém je červeně škrtnuta výstražná tabulka na zcela jiném typu nosiče kol.

Jak je vysvětleno v tomto článku, je situace ohledně možnosti nepoužít výstražnou tabulku nejasná a zmatená a je stále povinné jí použivat. V textu CNACC jsou další více či méně závažné chyby, například nosič žádnou vlastní registrační značku nemá, 30cm tolerance z délky vozidla neexistuje a v diskuzi tato kvazi asociace tvrdí, že povinnost použití výstražné tabulky byla zavedena s úmyslem kohosi zvýhodnit či vybrat více na pokutách.

Přitom tato povinnost existuje v Itálii pěkných pár desítek let a tabulky/cedule vyrábí a prodává kdekdo (plastové, kovové – a mimochodem, hliník patří mezi kovy). Policie, pokud vůbec, řeší chybějící výstražnou tabulku u cizinců spíše domluvou. Doporučuji na to ale nespoléhat a výstražnou tabulku používat.

Neexistující CNACC reprezentovaná panem Strnadíkem tedy ani v tomto případě nezafungovala jako důvěryhodný zdroj informací. Kdyby o podobných věcech psal jako soukromá osoba, nebylo by nutné jeho příspěvek zmiňovat. On se však raději vydává za asociaci, aby svým zprávám dodat na důležitosti. Splést se sice může každý, ale pan Strnadík, pokud je na omyl či nepřesnost upozorněn, obvykle reaguje ostouzením dotyčného a jeho případným vykázáním ze všech fb skupin, které spravuje. Což asi odradí kohokoliv na omyly či nepřesné informace v jeho skupinách upozorňovat. Ostatně, o podivných praktikách dotyčného jsem již podrobněji psal v článku Historie jedné Agentúry, klubu, asociace či kdo ví vlastně čeho…

Závěr

Jak již bylo zmíněno, pravidla pro přepravu jízdních kol na zadním nosiči zůstávají s největší pravděpodobností pro cizince stále stejná a použití výstražné tabulky je i nadále povinné. Tato pravidla platí v Itálii již desítky let, takže pokud pravidelně plánujete výlet s jízdními koly do této země a výstražnou tabulku jste používali, nic se pro vás nemění.

Snad nejzásadnější změna, která se může dotknout motoristů, je případ, kdy přepravované jízdní kolo přesahuje šířku vozidla. Nelze dát spolehlivou a zaručenou odpověď, zda se tím zatím znepokojovat. Německý ADAC se dotázal policie v Jižním Tyrolsku a dle jejího sdělení nebudou na území Jižního Tyrolska v Itálii nový výklad pravidel zatím uplatňován. V jiných regionech ale může být situace odlišná. S ohledem na to, že platnost oběžníků je pozastavena, i to, že jeden z oběžníků výslovně činí nový výklad závazný jen pro vozidla registrovaná v Itálii, bych tedy osobně odpověděl, že není třeba mít obavy.

Co se stane po rozhodnutí soudu v létě, to těžko předjímat. Výstražnou tabulku pro cesty s jízdním kolem a autem do Itálie ale raději nezahazujte.

Zdroje:

úvodní obrázek: autor nenalezen, pravděpodobně https://www.tcs.ch/

  1. Děkuji autorovi za tento článek. Konečně někdo polopatě vysvětlil jak to s tabulkou v Itálii je. Mám nově obytné auto s nosičem na kola a z jiných zmatečných informaci jsem byl v nejistotě.

    To se mi líbí

  2. Takový typický italský zmatek… To by nemělo být překvapením, ne? Je fascinující, že ani po těch „desítkách“ let není jasné, jak přesně tu proklatou ceduli používat. Všimněte si, že v článku jsou 4 obrázky a směr pruhů není jasný (jestli to teda má mít nějaký smysl).

    To se mi líbí

    1. Martin Strimpfl avatar

      V zákoně ani prováděcích předpisech se mi nepodařilo dohledat směr pruhů, bude to tedy asi jedno. Nicméně pokud se hovoří o uhlu 45 stupňů, přikláněl bych se k tomu, že obrázek vysvětlující použití jedné nebo dvou tabulek asi nebude v tomto úplně správně. Ale jedná se o drobnost…

      To se mi líbí

Napsat komentář

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com