Pokus o ušetření na dani při dovozu obytného auta nevyšel

Komentářů:

0

Vidina úspory na daních se nevyplatila devětapadesátiletému německému podnikateli. Ten koupil ve Švýcarsku poměrně drahé obytné auto MAN TGM 4×4 o hmotnosti 16,4 t (expediční speciál) za částku kolem 390 000 €. Při dovozu takového vozidla přímo do Německa by musel zaplati na dovozní dani částku cca 126 000 €.

Aby ušetřil, rozhodl se využít možnosti osvobození od dovozního cla v případě, že se po pobytu v zahraničí delším než rok stěhujete domů i s věcmi, které byly během pobytu získány. Němec si tedy pronajal byt od manželky švýcarského prodejce a přihlásil se zde k pobytu. Ve skutečnosti ale zůstal žít v Německu a po dvanácti měsících se pokusil vozidlo dovézt a přihlásit v Německu.

Celníci ve Stuttgartu však měli značné pochybnosti o tom, že 59letý muž skutečně přesunul své bydliště do Švýcarska, a zahájili proti němu trestní stíhání pro podezření z trestného činu krácení daně“ uvedl tiskový mluvčí stuttgartského celního vyšetřovacího úřadu Maximilian. Obermaier. „Celníci dokázali, že ve Švýcarsku nikdy dlouho nezůstal, natož aby tam měl své obvyklé bydliště“ pokračoval Obermaier. 

Podnikatel tak nejen musí nyní zaplatit poměrně vysokou daň 126 000 €, ale navíc uhradit i pokutu 20 000 €.

Zdroje:

titulni obrázek: orangework

Napsat komentář

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com