HIP 4FAMILY – plně integrované obytné auto z Bulharska

Komentářů:

3
  • 19.3 – aktualizace ceny
  • 23.3 – přidána diskuze

HIP Campers je bulharská společnost založena v roce 2021 a jejím cílem je postavit obytné auto, které bude luxusní, moderní, pohodlné i praktické zároveň. Projekt je zcela bulharský, v Bulharsku má probíhat i výroba, za design i technické řešení je pak odpovědné pracoviště v Německu. Některé komponenty jsou vyráběny v domácím Bulharsku, jiné jsou dováženy z Německa a Itálie. Ostatně to není nijak výjimečné ani u jiných výrobců. Základem je podvozek od společnosti Mercedes-Benz (Sprinter) s motorem o výkonu 170k. Jako první uvede firma na trh model 4Family.

Cena modelu 4Family se bude pohybovat od 149.999 €. Výbava, zčásti asi za příplatky, pak zahrnuje 200Ah LiFePO4 akumulátor, 800Wp fotovoltaické panely, klimatizaci, 150 l nádrž na vodu, doplněnou o 120l nádrž na šedou vodu, a mnoho dalších doplňků. Zajímavě působí systém Smart Camper, který umožňuje dálkové ovládání vybavení na palubě, včetně osvětlení, likvidace odpadních vod a podobně, a to prostřednictvím dvou dotykových obrazovek a mobilní aplikace. Ve vozidle může být i nádrž na LPG o objemu 58 l (cca 32 kg plynu). Prázdné obytné auto HIP Campers 4Family má vážit méně než 3 tuny – na zveřejněném štítku výrobce udává 2.900 kg. To by byla na celointegrovaný vůz více než dobrá hodnota.

Oficiální prezentace nového obytného auta má proběhnout na výstavě Camping & Caravaning Expo 2024 v Sofii, která se koná v termínu od 12. do 14. dubna 2024. Předobjednávky ale výrobce přijímá už nyní, s 30 % zálohou.  4Family je jen první variantou, další verze jsou prý v přípravě

Vozidlo v kostce:

  • základ Mercedes Sprinter a podvozek Al-Ko, výkon motoru 170 k
  • hmotnost 3,5 tuny
  • délka x šířka x výška: 7,20 x 2,30 x 3,00 m
  • míst na jízdu/spánek: 4/4
  • spouštěcí postel vpředu i vzadu, rozměry 140 x 190 cm, na spaní lze přeměnit i zadní sezení (celkem až 6 míst)

Půdorys vozu je poněkud nezvyklý. Jsou zde dva salony, jeden vpředu a druhý vzadu, postele jsou pak jen stahovací. Toto rozložení má především vyhovovat rodinám s dětmi (2+2), kdy dospělí mohou využít přední část, zatímco děti zadní. Odtud ostatně i název tohoto provedení 4Family. Ve vozidle je kuchyňka s lednicí o objemu 141 l a dvou-plotýnkovým vařičem. Koupelna je sice poměrně velká, se šířkou 120cm, ale umyvadlo je sklopné. Úložných prostorů na oblečení či obuv bude zdá se dost.

Můj názor

Za tu cenu a v této konfiguraci snad uspěje v domácím Bulharsku, ale jinde to bude mít obtížnější. V dané cenové hladině je poměrně velká konkurence zavedených německých či francouzských značek a toto vozidlo nepřináší vlastně žádnou podstatnou inovaci. Vlastně jednu ano, pokud by byla jeho hmotnost v pohotovostním/provozním stavu deklarovaných 2.900 kg, tak by to byl poměrně dobrý prodejní argument. Ale osobně o tom pochybuji, výsledná hmotnost bude asi známa až po finálním dokončení modelu a zahájením výroby. Délka 7,20 m může také hrát v jeho prospěch, krátká integrovaná provedení většinou mají délku cca 6,6m, větší sourozenci začínají na cca 7,50 m

Nepřítomnost pevné ložnice je velkým handicapem, navíc se tím výrobce připravil o možnost velké garáže v zadní části vozu a její využití pro přepravu například kol. Nevýhodou je i výška 3 m – ve Francii bude uživatel za tento vůz platit poměrně drahé poplatky při využití dálnice.

Vzhled i barevné provedení je silně subjektivní, ale je asi jasné, že díky poměrně výraznému odlišnému provedení toto obytné auto na silnicích jen tak nepřehlédnete.

Další informace

Po vydání článku se ozval manažer společnosti HIP , pan Peter Ivanov a upozornil na zajímavou diskuzi na bulharské fb stránce. Zde je volný překlad, otázky tučně, odpovědi kurzívou, původní diskuze je dostupná zde.


Do jakého cenového segmentu se chce značka zařadit? Koho ze stávajících výrobců považuje za své konkurenty?

Naše značka by se měla zařadit do segmentu luxusních vozidel, tedy té části trhu, které nyní dominují značky jako Carthago, Kabe a Niesmann-Bischoff.

Koncept se zadním sezením nepovažuji za šťastný a vyhledávaný, proč jste jej zvolili?

Na zadní U-sezení se díváme trochu jinak, u obytných vozidel vidíme jako více problematické přední sezení:

  • přední sedadla musí být pokaždé při příjezdu otočena a manipulace s nimi není často ani jednoduchá, ani intuitivní.
  • uspořádání s předním sezením, zejména uchycení bezpečnostních pásů na sedadlech druhé řady vyžaduje, aby byla kuchyň umístěna za toto sezení. Pokud většina posádky tráví čas venku před vozidlem (především v letním období), tak ten kdo vaří, je od nich odvrácen zády a tak trochu od zbytku rodiny izolován.
  • umístění předního sezení a kuchyně určuje umístění toalety, obvykle naproti kuchyni. Záchod je tak na straně, kde je zvenku umístěn venkovní stůl, což podle nás není správné.
  • obecně také platí, že přední sezení dělá interiér obytného vozidla docela těsné, zejména pro rodinu s jedním nebo dvěma dětmi.

Všechny výše popsané problémy v rozložení HIP 4Family nejsou.

Zadní U-sezení má také své nevýhody, tedy menší garáž a nepřítomnost pevného lůžka. V HIP 4Family se snažíme problém s garáží vyřešit vyšší dvojitou podlahou oproti konkurenci a také druhou garáží uprostřed vozidla. Přeprava kol je zajištěna vnějším nosiče na 4 kola. Spočítali jsme si, že při správném rozložení se do modelu HIP Campers 4Family vejde stejné množství věcí jako například do garáže Niesmann-Bischoff. Ale tyto věci jsou uloženy výrazně uspořádaněji v porovnání s častým nepořádkem v „obrovské“ garáži. Máme také již nějaké nápady, jak ještě více zvýšit objem zadní garáže, aniž bychom ubrali z pohodlí zadního U-sezení. Ty použijeme pro první facelift našeho modelu.

A co se týče pevné zadní postele: v obytném autě HIP si budete na zadním U sezení moci lehnout nebo protáhnout nohy kdykoliv, ať už se zvýšeným nebo sníženým stolem. Zadní salón je poměrně velký, s rozměry 210 x 165 cm. Jsme si tak jistí, že pevně zabudovaná postel nebude uživatelům vozu chybět.

Z našeho průzkumu trhu plyne, že o takové řešení bude zájem.

Zadní U sezení přináší ale další nevýhody. Je nutné přestavět interiér před spaním a pak opět ráno, tj. změnit jídelní koutek na ložnici a ráno zpět, což je extrémně otravné a časově náročné. Také není možné, aby někdo šel spát, zatímco ostatní jsou ještě u stolu. A obdobně, po ránu, ten kdo brzy vstane, nemá kde sedět a vypít si kávu, zatímco ostatní ještě spí. Stůl se před spaním musí uklidit, nemůže na něm nic zůstat.

Vidím spíše trend preference aut, kde lze vše samostatně využívat a není nutné něco přestavovat, popřípadě se jednotlivé funkce navzájem neblokují. Kdyby peníze nehrály roli, tak by asi většina lidí volila celointegrované vozidlo s přední spouštěcí postelí, kdy minimálně polovina sezení je i nadále plně použitelná, s odděleným WC a koupelnou se samostatnou sprchou. V praxi pak lidé volí kompromis, tedy třeba spouštěcí přední lůžka u polointegrovaného provedení (která zablokuje jak sezení, tak často i vchod), popřípadě s kombinovaným WC, kde je po sprchování vše mokré a musí se navíc používat nepříjemné igelitové závěsy. Pochopit tyto kompromisy lze u vestaveb či u aut, kde je hlavní kompaktnost, ale v obytném autě zaměřeném na luxusní segment bude asi těžké najít dostatek zákazníku, které budou takové věci akceptovat. Nebojíte se toho?

Máte naprostou pravdu o záporech zadního U-sezení ,stejně tak co se týče vašeho postřehu o středové spouštěcí posteli a sprchovém závěsu. Ke stejným závěrům jsme došli během let kempování. Jak řešíme tyto problémy v modelu HIP 4Family?

Proměna zadního U-sezení z místa na jídlo na místo na spaní: u HIP 4Family je zadní postel zvedací, postel je tedy vždy připravená a stačí ji jen spustit (elektricky). Víme, že lidé se se stlaním často nezdržují, takže ve vytažené poloze mohou polštáře a přikrývky zůstat na posteli.
Model 4Family má také přední rozkládací postel s dělicím závěsem, kterou lze využít v případě, že se zadní U sezení stále používá. Pokud se někdo probudí brzo ráno, může využít druhý stůl v přední části karavanu, který děti používají během dne. Polohu tohoto stolu jsme navrhli tak, aby se dal využít i když je přední postel dole (viz obrázek rozložení při spaní). Obě postele v karavanu budou mít samostatné závěsy.
Kuchyň je navržena tak, aby byla ve středu karavanu a kdykoliv si tak můžete udělat kávu nebo čaj, případně i snídani. Středová postel v našich modelech nebude.
Záclony do koupelny jsou dost nepříjemné a v HIP modelech nebudeme žádné používat, ale řešení ještě stále hledáme.


Více informací o společnosti HIP Campers a jejím obytném autě lze nalézt na webových stránkách https://hipcampers.com/  a na facebookových stránkách https://www.facebook.com/hipmotorhomes/. Webové stránky společnosti nabízí jak více obrázků v lepším rozlišení, tak i podrobnější technické údaje.

obrázky: převzato z prezentace společnosti HIP Campers

  1. Taky rád přidám svůj názor.
    Všichni výrobci jedou auta jak podle kopíráku a pro jednu skupinu uživatelů. Zcela nelogicky debilně obrovská garáž která je k ničemu jelikož když má auto 3 tuny, naberu vodu +4 dospělý, naplním lednici a jsem nad váhu i s prázdnou garáží.
    Jsem skoro důchodce a do garáže mi stačí dát skládací stolek, dvě skládací židličky a basu piva. Na druhou stranu nechci lízt do postele po žebříku což při debilně velké garáži jinak nejde.
    Kdo chce vozit kola může použít venkovní nosič

    To se mi líbí

    1. Hi. My name is Vassil Petev, CEO of HIP Campers. I would like to point out that this model, as the name suggests, is designed for families. As such, it needs to be somewhat large, and thus fairly heavy. We offer the option to upgrade the weight to 4.2 tons, which will solve the weight issue.
      We will soon offer a model which will be designed for people in their golden age, which will me smaller and more friendly. For example, we plan to provide an easy way to load and unload tables, chairs and bikes, so that people with back problems do not get hurt. The bed will also be easy to be used. I hope this helps.
      Thank you!

      Líbí se 1 osoba

  2. Přesně

    To se mi líbí

Napsat komentář

Vytvořte si web nebo blog na WordPress.com